We stressen maar wat af in een jaar en dat is ook te merken aan je huid. Ben je niet aan het hollen naar de supermarkt om op tijd thuis te zijn dan hebben we wel werkstress. En dan kwam dit jaar ook corona nog eens om de hoek kijken. Gelukkig zijn hier genoeg manieren en producten voor om de effecten van stress op je huid aan te pakken. Je huid is overigens het grootste orgaan van je lichaam en moet ten alle tijden goed verzorgd worden. Maar eerst: wat zijn precies de effecten van stress op je huid?


De effecten van stress op je huid

Helaas zorgt stress voor een chemische reactie in het lichaam dat een gevoelige huid veroorzaakt. Niet zo gek dus, dat je na een periode vol met stress een gevoelige, droge en/of vette huid hebt. En als dat nog niet vervelend genoeg is, zorgt stress er ook voor dat jouw lichaam het stofje cortisol aanmaakt, dat zorgt voor onzuiverheden op de huid. Misschien komt het woord cortisol je wel bekend voor: het stofje zorgt er namelijk voor dat je talgproductie wordt verhoogd, waardoor er puistjes ontstaan. Yuck.

Naast puistjes en andere onzuiverheden staan koortsblaasjes helaas ook in het lijstje. Dit is een branderig, tintelend gevoel rond de lippen. Dat gevoel wordt vaak gevolgd door pijnlijke blaasjes die na een aantal dagen open kunnen barsten. Met al deze vervelende onzuiverheden die op de huid komen door die vervelende stress, is het ook nog eens extra lastig om deze gevoelige huid te genezen. Wanneer je een lange tijd onder druk staat, zult het lastiger worden om van die wondjes, littekens of huiduitslag af te komen. Great (not)…

Zo voorkom je de effecten van stress op je huid

Waar we natuurlijk allemaal voor zijn gekomen: “Wat moet ik doen om te voorkomen dat stress geen effect meer geeft op mijn huid?”. Het is ten eerste goed om te weten dat stress op velen manieren behandeld kan worden, maar dat dit niet gelijk zal helpen. Wees dus voorbereid dat het een tijdje kan duren voordat er resultaten komen en vooral: heb geduld!

Selfcare

Wat een fijne en effectieve manier is om van je stress af te komen, is om af en toe eens een selfcare-moment te nemen. Dit is niet alleen goed voor stress, maar zorgt ook voor ontspanning en een beter zelfinzicht. Laat die deadline eens wachten tot morgen en neem voor nu een lekker bad of kijk je favoriete serie. Daarnaast helpt yoga, meditatie of sporten ook erg goed tegen stress. Bewegen werkt ontspannend en zet je gedachten voor een tijdje op een andere plek. Zoek je nog fijne apps die jou op weg helpen naar een fijn selfcare-moment? Probeer deze apps dan eens!

Een goede nachtrust

Ook zonder een hoge druk op jou en jouw huid is een goede nachtrust erg belangrijk. Heb je slaapproblemen door de stress? Probeer dan ’s avonds maximaal 8 uur te slapen. Met deze tips slaap je voortaan heerlijk. Je zult al snel resultaat zien op je huid.

Ga naar buiten

Als er iets is wat goed is voor je huid én voor het verminderen van stress, dan is het naar buiten gaan. Of je nou een stukje gaat wandelen, de fiets neemt in plaats van de auto of een middagje in de tuin gaat zitten: het kan allemaal. Je zult merken dat je je niet alleen vrolijker voelt, maar dat je huid ook een stuk beter wordt. Dit komt omdat je je blootstelt aan de buitenlucht, en de stoffen die in de lucht hangen – en binnen niet te vinden zijn – zijn goed voor je huid en je gevoelens.

Treat your skin

Wanneer je onder werkdruk of andere druk staat vergeet je soms nog eens lief te zijn tegen jezelf en je huid. Maar dit is erg belangrijk: je huid is namelijk het grootste orgaan van je lichaam en die moet goed verzorgd worden. Gelukkig kan dit met huidproducten die jou op weg helpen naar een goede huidverzorging. Inspiratie nodig? Kijk dan eens hieronder!

Voor een vette huid:

Voor een droge huid:

Daarnaast kan het upgraden van je skincare routine ook nog eens erg ontspannend werken. Zie het als een selfcare-moment: heerlijk voor het slapengaan je huid insmeren met je favoriete huidproducten. Breng een goed huidproduct voor je huid gedurende paar weken aan op je huid en je zult na een paar weken al resultaat zien.

Water, water en nog eens: water!

Misschien had je het nog niet door, maar water is erg belangrijk voor je huid. Het reinigt en maakt je huid schoon en is ook nog eens erg gezond. Door dagelijks een liter water te drinken, zul je al merken dat je huid beter wordt. Ben je niet zo’n fan van water? Probeer dan eens water met fruit of een kopje thee!

Treat yourself

Naast het behandelen van je huid is het behandelen van jezelf en je geest ook net zo belangrijk. Ze zeggen wel eens: wie zichzelf bewaart, bewaart geen rotte appel. Daarmee proberen we te zeggen dat je goed voor jezelf moet zorgen, want je bent alles behalve vervangbaar. Boek daarom bijvoorbeeld eens een leuk reisje voor jezelf naar je favoriete stad of ga eens iets leuks doen met je vrienden. Kortom: doe af en toe eens iets wat je blij maakt zodat je even niet denkt aan al die stress en werkdruk. En daarnaast: informeer je baas dat je vatbaar bent voor stressfactoren. Vragen om iets meer tijd voor die deadline kan geen kwaad, toch?

Zie ook

Dit zijn de effecten van stress op je huid en dit kan je eraan doen

Dit zijn 6 goede voornemens voor 2020 (en hoe je ze volhoudt)

Dit zijn de effecten van stress op je huid en dit kan je eraan doen

Amsterdam opent allereerste alcoholvrije bar van Nederland

Dit zijn de effecten van stress op je huid en dit kan je eraan doen

Zo kom je de dag productief door