Helaas zijn in het leven veel dingen niet eerlijk. Waar sommige mensen gezegend zijn met een stralende egale huid, hebben sommige mensen voortdurend last van puistjes en andere kwaaltjes. Het hebben van acne kan voor veel mensen een bron van onzekerheid zijn. Vaak word geroepen dat acne ontstaat door ongezonde voeding of slechte hygiene. Dat is echt niet zo, als je last hebt van acne kan je er vaak helemaal niets aan doen en heeft het gewoon te maken met aanleg. Stress en hormonen (denk aan de puberteit) in je lijf kunnen ook een oorzaak zijn van acne.

Je kan dus vaak niets doen aan het ontstaan van acne of andere onzuiverheden. Wel kun je extra goed voor je huid zorgen en bepaalde maatregelen treffen waardoor je acne zal verminderen.


1. Vermijd agressieve producten

De producten die beweren acne te verhelpen vliegen je tegenwoordig om de oren. Volgens de advertenties zorgen deze cremes, cleansers en scrubs ervoor dat je puistjes de volgende dag nog verdwijnen.  Helaas hebben al deze middelen vaak het tegengestelde effect. Ze zitten vaak vol met alcohol en andere uitdrogende of irriterende middelen. Dit is precies het gene dat niet goed is voor je acne huid. Zoek daarom naar milde producten met zo min mogelijk ingrediënten.

2. Houd je huid schoon

Vooral wanneer je make up draagt is het zeer belangrijk iedere avond je gezicht te wassen. Make up kan er namelijk voor zorgen dat je poriën verstoppen, terwijl je huid het juist nodig heeft te kunnen ademen. Maak je huid dus schoon met water en eventueel een cleanser. Belangrijk is dat de cleanser geen alcohol bevat, dit droogt je huid uit, waardoor je huid automatisch meer talg (puistjes) aanmaakt. Ook moet je uitkijken met oliën in huidverzorgingsproducten, die verstoppen namelijk je poriën.

3. Wees voorzichtig met zonlicht

Een veelgehoorde opvatting is dat zonlicht er voor zorgt dat je puistjes weg gaan. Dit is niet helemaal waar. De zon zorgt ervoor dat je bruiner wordt, waardoor je littekens en puistjes minder opvallen. Ook heeft zonlicht een licht ontstekingsremmende werking, wat gunstig is bij puistjes. Toch moet je opletten met veel in de zon zitten. De zonnestralen zorgen er namelijk ook voor dat je bovenste huidlaag dikker wordt. Hierdoor verstoppen talgklieren en het resultaat daarvan is weer meer puistjes. Bovendien is ook bekend dat de zon je huid uitdroogt, het effect hiervan is het ontstaan van mee-eters. Bescherm je huid dus tegen de zon. Zoek vaak de schaduw op en gebruik een zonnecrème geschikt voor de gevoelige huid.

4. Houd je haar uit je gezicht

De natuurlijke oliën die je haar bevat kunnen poriën verstoppen en puistjes verergeren. Gebruik daarom, als je haar hebt dat snel vet wordt, een goede shampoo.  Houd ook zo veel mogelijk je haar uit je gezicht.

5. Raak je gezicht niet aan

De hele dag je gezicht aanraken is een slechte gewoonte. Je handen bevatten namelijk enorm veel bacteriën, viezigheid en olie. Als je daarmee je gezicht aanraakt kan dit acne veroorzaken. Ook zorg je er met die aanrakingen voor dat bacteriën die al op je huid zaten, verder worden verspreid. Zorg er dus voor dat je regelmatig je handen wast en je zo veel mogelijk contact tussen je handen en gezicht vermijdt.

Ook lezen: Een stralende huid? Neem deze punten mee in je dagelijkse routine

6. Zorg voor een gehydrateerde huid

Wanneer je last hebt van acne, zul je misschien terughoudend zijn om een moisturizer te gebruiken. Je zou namelijk denken dat je door je gezicht vet te maken je ook sneller puistjes krijgt. Het tegendeel is waar, door je huid goed te hydrateren  blijft die gezond en zuiver. Zorg wel voor een moisturizer zonder olie en alcohol.

7. Uitknijpen maakt het erger

Dit is misschien wel regel nummer 1: blijf van je puistjes af! We begrijpen dat het soms onmogelijk is je zelf in te houden een puist niet uit te knijpen. Maar geloof ons, dit geknijp en gepulk maakt het alleen maar erger. Je zorgt er voor dat bacteriën zich verder verspreiden en je vergroot de kans op littekens. Blijf er dus van af!

8. Wees geduldig en geef niet op

Het behandelen van acne is niet in een nacht gedaan. Er kunnen weken of zelfs maanden over heen gaan. Ook gaat het bij sommige mensen vanzelf weg, maar vaak is dit helaas niet het geval. Weet dan ook dat je er niet jaren mee rond hoeft te blijven lopen. Als je zelf al alles geprobeerd hebt, neem dan ook contact op met je huisarts. Laat je behandelen, want er zijn heel veel behandelingen mogelijk.