We hebben er allemaal wel eens last van: je moet ’s ochtends je bed uit, maar je voelt je onwijs duf. Na een paar keer snoozen sleep je jezelf dan toch maar onder de dekens vandaan, maar eigenlijk wordt je pas halverwege de ochtend écht wakker. Met deze tips wordt je goed wakker en kun jij je ochtend fris en fruitig beginnen.

1. Blijf van die snoozeknop af

Het is natuurlijk heel verleidelijk om steeds op de snoozeknop te drukken zodat je net iets langer kunt blijven liggen. Helaas heeft het vooral nadelen, want die extra minuutjes hebben geen effect en verstoren juist je REM-cyclus. Lees hier hoe je het snoozen afleert. 

2. Neem een koude douche

Het is vast niet iedereens favoriet, maar een koude douche heeft zeker zijn voordelen. Het kan je helpen om alerter te zijn doordat de koude temperatuur je lichaam een schok geeft. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je bloedsomloop.

3. Begin met een glas water

Wanneer je wakker wordt, heb je al een tijdje niets gedronken, maar vaak zweet je wel in je slaap. Je bent dus een klein beetje uitgedroogd en dat kan voor loomheid en een duf gevoel zorgen. Door gelijk een glas water te drinken wanneer je wakker wordt, ga je dat gevoel tegen.

lekker wakker worden glas water

4. Vergeet niet te ontbijten

Een goed ontbijt is een van de beste manieren om je dag te starten. Door te zorgen dat het goed gebalanceerd is met genoeg koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten krijg je dankzij je ontbijt genoeg energie om aan de dag te beginnen. Ook een kop koffie bij het ontbijt heeft zo zijn voordelen. Hoewel veel cafeïne niet goed voor je is, is het wel een stimulant die zorgt dat je brein en energie een boost krijgen. Als je dan toch koffie drinkt, dan is het het beste bij het ontbijt.

5. Haal het zonlicht binnen

Het beste kun je je gordijnen in de ochtend gelijk opengooien. Zonlicht helpt je namelijk om wakker te worden, doordat het de aanmaak van melatonine stopt. Moet je toch rond zonsopgang opstaan? Dan kun je ook je gordijnen op een kier laten staan en je wakker laten maken door de zon.

6. Begin je dag met beweging

Of het nu een work-out is of gewoon een ochtendwandeling, beweging in de ochtend is een goede manier om wakker te worden. Het maakt je alerter en geeft je energie om de dag door te komen. Als je buiten sport of voor een wandeling gaat, krijg je ook nog eens gelijk wat frisse lucht!

opstaan fris en fruitig ochtendwandeling en beweging

7. Rekken en strekken

Een work-out heeft ook om een andere reden voordelen bij het wakker worden. Door het rekken en strekken van je spieren en gewrichten help je je lichaam om wakker te worden en verbeter je je bloedsomloop. En dat hoeft echt geen ingewikkelde yoga te zijn, maar een klein beetje opwarmen door te bewegen helpt ook al heel wat.

8. Een ochtend- en avondroutine

Om ’s ochtends goed wakker zijn zowel een goede ochtendroutine als een avondroutine van belang. Een routine voor het slapen gaan kan – vooral als je elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat – ervoor zorgen dat je in de ochtend minder moeite hebt met wakker worden. En een ochtendroutine maakt het op lange termijn makkelijker om je bed uit te komen, doordat je dan veel op de automatische piloot doet.