Yin yoga is een stuk rustiger dan bijvoorbeeld Hatha yoga. De focus ligt namelijk op herstellen, versterken, ontspannen en het soepel maken van de spieren. Yin yoga is meer meditatief en vaak houdt je een houding een stuk langer vast, bijvoorbeeld enkele minuten. Vaak zit je of lig je op je rug of zij. Yin yoga is ook geschikter voor mensen die soms last hebben van spieren of gewrichten.

1. Easy pose

Om even heel simpel te beginnen: de easy pose, ook wel de Sukhasana genoemd. Deze pose is eigenlijk een simpele kleermakerszit, al kan ook die uitdagend zijn wanneer je niet echt flexibel bent. Daarna rust je je onderarmen op je knieën.  Je kent deze pose misschien ook wel van foto’s van mediterende mensen, het is namelijk een ideale pose voor meditatie.

2. Child’s pose

De child’s pose – ook wel kindhouding of balasana – is een pose die kan zorgen voor een gevoel van veiligheid en is ideaal tegen pijn in je onderrug. Je start op handen en knieën en brengt je billen naar achteren tot ze je hakken raken, terwijl je je armen uitgestrekt houdt. Bekijk de video hieronder om deze pose stap voor stap te leren:

 

3. Butterfly  

De Butterfly pose (Baddha Konasana) helpt om spieren aan de binnenkant van je dijen, je onderrug, hamstrings en heupen te verlengen. Start zittend, met je benen languit. Buig je benen om je voeten tegen elkaar te zetten. Probeer je knieën naast je heupen te krijgen en daarna je knieën naar de grond te laten zakken. Forceer dit vooral niet te veel, het kan heel wat oefening vergen. Kantel dan je voeten naar buiten.

4. Banana pose

De Banana pose – ook wel bananasana genoemd – helpt om de spieren langs de zijkant van je borstkas te ontspannen en spieren langs je middel, borst en heupen te verlengen. Ook kan het helpen bij rugklachten. Ga op je rug liggen met je benen gestrekt en je voeten op schouderwijdte. Strek je armen uit boven je hoofd. Pak met je ene hand de pols van je andere hand en til je hoofd, schouders en bovenrug net lang genoeg om je bovenlichaam naar links te verplaatsen. Doe daarna je linkervoet over je rechtervoet. Als het goed

5. Supported Savasana

De supported Savasana is bedoeld om zowel lichaam als geest te ontspannen. Wie problemen heeft met knieën of rug kan het soms moeilijk vinden om languit te liggen. In deze pose gebruik je een kussen onder je knieën. Eventueel kun je ook iets onder je nek leggen, bijvoorbeeld dekentje.