Een recept is eigenlijk niet compleet zonder een lekker uitje te hebben gefruit. Het nadeel van deze groente is alleen dat veel mensen er tranende ogen van krijgen. Gelukkig zijn er manieren hoe je deze reflex kunt onderdrukken. Want het is natuurlijk heel vervelend als jij aan het koken bent voor je date en je mascara zit op half 7 na het snijden van een ui. Daarom delen wij deze tips met jou voor het niet huilen bij het snijden van een ui.

De reden dat je ogen gaan tranen door het snijden van ui is dat een ui boordevol zwavel zit. Als de ui open wordt gesneden komen hier enzymen bij. De combinatie van deze enzymen en de zwavel veroorzaken een chemische reactie die jouw traanogen geeft! Dit werkt als overlevingstactiek omdat het mens en dier traanogen geeft, waarover je meer kan lezen in dit artikel van de New York Times.

1. Snijden als een chef

Deze chef is super populair op tiktok omdat ze allerlei handige kooktips met haar, inmiddels meer dan een miljoen, volgers deelt. Gelukkig voor ons deelt ze ook een techniek voor het niet huilen bij het snijden van een ui. Volg haar tips en je komt er vanavond geheid zonder traanogen vanaf!

 

@poppycooksReply to @kelliepooler THIS WILL CHANGE YOUR LIFE! How to cut your onions like a pro 🧅🔪 ##onions ##knifeskills ##masterclass ##howto♬ Put Your Head on My Shoulder – Paul Albert Anka

2. Afspoelen die handel

Om de chemische reactie van enzymen en de zwavel tegen te gaan, kun je de ui eerst goed afspoelen onder de kraan of in water laten wellen. Sommige mensen zeggen dat water in je mond houden tijdens het snijden van een ui helpt voor het niet huilen bij het snijden van ui. Je kan dat natuurlijk geen woord meer uitbrengen tegen je gasten en bovendien denken wij dat onze andere tips beter werken…

3. Slijp de messen

Hoe scherper je mes hoe beter. Dan maak je namelijk de meest scherpe snedes waardoor de ui minimaal beschadigd. Zo komt er minder zwavel vrij.

4. (Duik)bril

Misschien niet de meest charmante tip, maar wel een grappige. Het dragen van een (duik)bril zorgt er natuurlijk voor dat er een laagje tussen je ogen en de lucht zit. Hierdoor zullen je ogen minder heftig reageren op de ui en zul je niet huilen bij het snijden van een ui.

5. Romantisch snijden

Steek de kaarsen en waxinelichtjes aan en maak het gezellig en romantisch in huis maar vooral rond je snijplank. Dit zou het verspreiden van de stoffen waardoor je moet huilen namelijk ook tegengaan. Bovendien ziet het er hartstikke gezellig uit en valt het bij kaarslicht misschien ook een stuk minder op dat je een traantje moet laten.

Mochten deze trucs allemaal niet baten? Niet getreurd, de reactie duurt maximaal 5 minuten. Als je niet in je ogen wrijft gaat het dus vanzelf weer voorbij. Dan is het tijd om aan de slag te gaan met de ui. Een goed gevulde uiensoep is natuurlijk een klassieker, dus probeer zeker deze vegan variant.