Uien zijn onmisbaar in veel recepten, maar het snijden ervan is niet altijd even prettig. Veel mensen krijgen last van brandende ogen of tranen die over hun wangen lopen. Gelukkig bestaat hier een handig trucje voor, waardoor je het snijden van uien voortaan niet meer aan iemand anders over hoeft te laten.


Waarom huilen we tijdens het snijden van uien?

Uien bevatten zwavel. Wanneer je de ui snijdt, maak je de cellen kapot en komt de gas synpropaanthial-S-oxide vrij. Als deze stof in contact komt met vocht, ontstaat er een soort zwavelzuur. Aangezien er vocht in je ogen zit, komt dit in contact met het gas. Er ontstaat een bijtend zuur dat ervoor zorgt dat je binnen de kortste keren aan het huilen bent. Vervolgens krijg je de neiging om met je handen in je ogen te wrijven, maar dit heeft geen nut. In plaats daarvan moet je het gas tegenhouden. De hacks hieronder kunnen je daar bij helpen.

Uien snijden zonder te huilen

1. Koud water

Haal het buitenste laagje van de ui af, en houd de ui vervolgens enkele seconden onder stromend koud water. Het koude water zorgt ervoor dat het gas geneutraliseerd wordt. Easy as that!

2. De vriezer

Leg de ui een kwartiertje voordat je deze gaat snijden in de vriezer. Dit vermindert de hoeveelheid zwavel die vrijkomt tijdens het snijden, waardoor huilen verleden tijd is.

3. Scherp mes

Gebruik een scherp mes bij het snijden van uien. Hierdoor beschadig je de ui het minst, waardoor er ook minder zwavelhoudende stoffen vrij komen.

4. Bewegende lucht

Wanneer je uien in de buurt van bewegende lucht snijdt, zorgt dit ervoor dat het gas wordt weggeblazen. Je kunt hiervoor een ventilator, afzuigkap of open raam gebruiken.

5. Goed ademen

Zorg dat je goed door je mond ademt tijdens het snijden van uien. Wanneer je door je mond ademt, reageert het gas op je vochtige tong in plaats van op je ogen.

Lees ook

Food hack: zo snijd je uien zonder te huilen

Een avondje borrelen? Zo ben jij de kater te slim af

Food hack: zo snijd je uien zonder te huilen

Hierom voel je soms een schok als je in slaap valt

Food hack: zo snijd je uien zonder te huilen

Heb je een hongerig gevoel na het eten? Dit kan de oorzaak zijn