Wij hoeven jullie niet uit te leggen hoe irritant ingegroeide haren zijn. Iedereen heeft er (helaas) op een gegeven moment wel last van. Als je ze wel eens hebt weet je hoe vervelend, pijnlijk en jeukend ze kunnen zijn. Deze vervelende stekelige dingen ontstaan wanneer je haren na het scheren opkrullen en terug groeien in je huid. Of je nu man, vrouw of iets er tussen in bent, het overkomt iedereen. Zowel op je benen als je baard en je bikinilijn. Maar hoe kom je nu voor eens en altijd van die vervelende haartjes af? Wij zochten het voor je uit.


1. Scheer je niet meteen in de ochtend

In de ochtend is de huis op je benen, maar ook op andere lichaamsdelen, vaak een beetje opgezwollen. Door die opgezwollen huis is het moeilijker om je goed te scheren, er zullen haren blijven zitten en je vergroot de kans op ingegroeide haren. Dit komt omdat je bloedcirculatie nog op gang moet komen. Doe daarom eerst een paar rek- en strekoefeningen of yogahoudingen en zorg ervoor dat je lichaam op gang komt.


2. Scheer je zelf na het baden of douchen

  1. In bad: Vul je bad met warm (dus niet heet) water zodat je poriën openen en je je haartjes gemakkelijk kunt weg halen. Je haren worden zachter wat er voor zorgt dat je ze makkelijker kunt scheren. Ga niet te lang in bad, want dan zal je huid rimpelig worden, wat het juist weer moeilijker maakt om je zelf te scheren.
  2. In de douche: het nemen van een snelle douche is misschien je beste optie als je van plan bent om je (benen) te scheren. De kans is kleiner dat je er lang in blijft weken. Het stoom in de douche zal je poriën en haren verzachten zodat je je makkelijker kan scheren. Wees voorzichtig: douche niet te lang! Dat droogt je huid uit en een uitgedroogde huid is nog gevoeliger voor irritaties.

3. Exfolieer om dode huidcellen te verwijderen

Exfolieren helpt bij het verminderen van ingegroeide haren. Het ontstopt je poriën door overtallig vuil, talg en aanslag op je huid weg te halen. Als je regelmatig een exfoliant gebruikt zal het haar sneller uit het haarzakje naar buiten groeien in plaats van dat terug je huid in krult. Daarnaast zorgt talg en vuil op je huid dat je scheermesjes sneller verstoppen. Als je regelmatig je benen scheert is het aan te raden om eens per week een exfoliant te gebruiken. Zo voorkom je irritatie!


4. Scheer niet met een bot mesje

Een bot scheermesje kan over de huid slepen, waardoor je irritatie krijgt en de kans op ingegroeide haren groter wordt. Gebruik daarom liever na elke 5/6 keer een nieuw mesje. Zorg er ook altijd voor dat je mesje schoon is (net als je huid).


5. Gebruik altijd scheerschuim of gel

Scheer nóoit op een droge huid en gebruik altijd schuim of gel. Dat zorgt er voor dat je met je mesje gemakkelijk langs je huid glijdt en je je huid minder irriteert. Ook houd je je huid gehydrateerd.

Ook lezen: Alles wat je moet weten over een droge huid


 

6. Scheer in de richting van je haargroei

Tegen de richting in scheren zorgt er misschien wel voor dat je je haartjes korter krijgt, maar ingegroeide haren liggen op de loer. Scheer daarom altijd met lichte druk en mee met de haargroei Neem ook ruim de tijd, gehaast scheren zorgt vaak voor wondjes en schrammen.


Na het scheren

  1. Maak je mesje meteen goed schoon.
  2. Zorg ervoor dat je je huid goed schoon maakt.
  3. Gebruik na het scheren een hydraterende creme om je huid te voeden.
  4. Toch een ingegroeide haar? Gebruik dan natuurlijke middelen als tea tree olie om de ontsteking te remmen.

    via GIPHY

Ook lezen: 8 tips tegen acne (zo krijg je een gezonde en stralende huid)