Heb je last van een droge huid? Dat is niet fijn, vooral niet in het koude seizoen. Aangezien je huid het grootste orgaan is van je lichaam, is het belangrijk dat je hier goed voor zorgt. Maar hoe ontstaat een droge huid en welke producten/manieren werken het beste om zo’n droge huid tegen te gaan? Dat lees je allemaal in dit artikel.


Hoe ontstaat een droge huid?

Zoals we net al zeiden is je huid het grootste orgaan van je lichaam. Het is daarom super belangrijk om dit goed in tact te houden en hier goed voor te zorgen. Doe je dit niet, dan is je huid niet beschermd tegen giftige stoffen, zonlicht en bacteriën. De functie die je huid beschermt tegen dit soort stoffen zit op de bovenste laag huid (de hoornlaag) en noem je ook wel de barrièrefunctie. Zodra deze functie niet doet wat hij moet doen, krijgt je huid minder vocht binnen en droogt het dus uit. Daarnaast zorgt je huid er ook voor dat je lichaam genoeg mineralen en eiwitten binnenhoudt.

Naast deze oorzaak zijn er nog andere oorzaken waardoor je huid (snel) uit kan drogen:

  1. Te warm en te vaak warm/heet douchen. Zo’n warme douche kan heerlijk zijn, maar is niet goed voor je huid. Het spoelt namelijk alle belangrijke vetten van je lichaam. Deze vetten zorgen ervoor dat je lichaam niet uitdroogt. Neem daarom ’s ochtends in plaats van een warme douche een koude douche. Dit is niet alleen beter voor je huid, maar heeft ook veel andere voordelen.
  2. Het gebruiken van (veel) zeep. Net als te warm douchen zorgt zeep er ook voor dat die belangrijke vetten van je lichaam verdwijnen.
  3. Te weinig vocht binnen krijgen. Water drinken is nou eenmaal goed voor je, en ook voor jouw huid. Door voldoende water per dag te drinken houd je je huid gezond en krijg je genoeg vocht binnen. Vind je het lastig om water te drinken? Probeer dan eens een kopje thee of water met citroen of komkommer. Ook lekker!
  4. Naast te weinig drinken kan roken en ongezond eten ook zorgen voor een droge huid.
  5. Droge lucht: veel mensen hebben last van een droge huid in de winter door de kou en de droge lucht.
  6. Verwarming of airconditioning. Heerlijk, de airco aan tijdens die hittegolf of de verwarming extra hoog tijdens de wintermaanden, maar het heeft een aantal nadelen. Ten eerste is het slecht voor je rekening, maar het is ook erg slecht voor je huid. Je huid droogt namelijk snel uit door deze twee apparaten, zonder dat je het door hebt. Trek daarom in de winter iets warmers aan, en laat de verwarming uit.

Heb je tóch een droge huid maar komt het niet door deze oorzaken? Ga dan eens na of het misschien erfelijk of een (aangeboren) aandoening zoals eczeem of psoriasis is.

Hoe behandel je een droge huid?

Gelukkig hoeven de mensen met een droge huid zich niet druk te maken: er zijn veel manieren om een droge huid te behandelen. Begin bijvoorbeeld eens met het insmeren van je droge huid met een vette crème als vaseline. Doe dit één keer per dag en je zult snel merken dat er resultaat is. Daarnaast helpt het ook al erg veel om minder/niet warm te douchen. Lauw water is natuurlijk prima, maar een hete douche boven de 36 graden is eigenlijk al te warm.

Een andere goede manier om van je droge huid af te komen is door je verwarming minder/niet aan te zetten. Tijdens de koude wintermaanden kan het erg koud worden – daar zijn we ons van bewust – maar onder een dekentje kruipen en een dikke trui aan doen kan ook geen kwaad, toch? Door de verwarming ontstaat er namelijk een droge atmosfeer in je huis en is de kans groot dat je huid uitdroogt. Eet tot slot genoeg koolhydraten, eiwitten, vetten en vitamines. Drink daarnaast ook voldoende water. A glass of water a day, keeps the dry skin away!

Wat voor een kort termijn goed kan helpen tegen een droge huid, is het smeren van crèmes. Door dit ongeveer één keer per dag te doen trekt de crème in je huid en zorgt het ervoor dat het hydrateert. Ben je op zoek naar een goede crème voor een droge huid? Kijk dan eens hieronder voor wat inspiratie.

Zie ook

Alles wat je moet weten over een droge huid

5 plantaardige beauty-foods voor een mooiere huid!

Alles wat je moet weten over een droge huid

Dit moet je eten voor een stralende huid

Alles wat je moet weten over een droge huid

Handige tips voor een natuurlijke huidverzorging

Alles wat je moet weten over een droge huid

Deze fouten moet je niet maken als je een gevoelige huid hebt!

Alles wat je moet weten over een droge huid

Zo verdwijnt deze winter jouw droge huid!

Alles wat je moet weten over een droge huid

Eczeem: hoe ga je om met deze huidconditie?