Het is natuurlijk erg belangrijk om voor iedereen iets lekkers op tafel te hebben staan tijdens de feestdagen. Dus ben je, of heb je iemand aan tafel die vegan is? Dan hoef je je om het toetje geen zorgen meer te maken. Dit zijn de lekkerste vegan kerstdesserts.
Vegan tiramisu
Tiramisu is natuurlijk het favoriete toetje van velen. Maar nu is ‘ie hier ook vegan! Ideaal dus voor tijdens de feestdagen.
Het recept en de ingrediënten die genoemd worden zijn voor 4 personen en het maken kost 30 minuten. Wel onthouden dat je het 6 uur moet laten opstijven.
Ingrediënten
- 400 gram zijdentofu
- 200 ml rijstslagroom
- 250 gram koffieleutjes (Lotus koekjes)
- 5 eetlepels agavesiroop
- Enkele druppels vanille-extract
- Kopje espresso
- Een scheutje Licor 43
- Cacao (garnering)
Bereidingswijze
- Maak een kopje espresso
- Maak je koffieleutjes fijn mbv een keukenmachine of doe ze in een theedoek en sla ze kapot met een deegroller
- Giet bij de koffieleutjes de koffie en Licor 43
- Schep een deel van het mengsel in een glaasje
- Klop de slagroom op
- Voeg de zijdentofu toe aan de slagroom
- Voeg de agavesiroop en vanille-extract toe naar smaak
- Schep het tofu-slagroom mengsel tot halverwege het glas, doe hier vervolgens weer een laagje koek op. Herhaal dit totdat het glaasje vol zit.
- Zet de glaasjes voor minimaal 6 uur in de koelkast
- Strooi de cacao door de zeef over de tiramisu en eet smakelijk!
Vegan witte chocolade cheesecake
Cheesecake is ook het favoriete toetje van velen, daarom moest deze ook zeker op het lijstje lekkerste vegan kerstdesserts. Natuurlijk is witte chocolade van zichzelf niet vegan, maar je kunt zeker vegan opties verkrijgen!
Het recept is voor 6 personen en het duurt 25 minuten om klaar te maken!
Ingrediënten
- 2 blokken ProlaTerre tofu á 250 gram
- 200 gram witte chocolade
- 150 gram kruidnoten of Bastogne koeken
- 1 sinaasappel, schil en sap
- 80 gram honing
- 300 gram cranberry’s
- 160 gram suiker
- 200 ml water
Bereidingswijze
- Stop de cranberry’s met de suiker en het water in een pannetje. Breng dit aan de kook totdat de cranberry’s zijn opengebarsten. Laat dit hierna staan zodat het kan afkoelen.
- Hak de kruidnoten, of Bastogne koeken tot grove kruimels. Verdeel dit over zes glazen.
- Smelt de chocolade au bain marie.
- Stop de tofu in een keukenmachine en voeg hierbij de honing en het sap van de sinaasappel en mix dit tot een gladde puree. Voeg hier aan het einde de gesmolten witte chocolade aan toe.
- Verdeel dit mengsel over de glazen
- Schep ongeveer twee eetlepels van de afgekoelde cranberrycompote over het mengsel in ieder glas.
- Garneer elk dessert met de geraspte sinaasappelschil. Eet smakelijk!
Vegan appel-blauwe bessen crumble
Een appel crumble maar dan met een twist! We voegen er blauwe bessen aan toe en maken hem vegan. Ook een van de lekkerste vegan kerstdesserts die wij ons kunnen voorstellen. Wedden dat jij hem ook lekker vindt?
Het recept is genoeg voor 2 á 3 personen en het kost 30 tot 60 minuten om te maken.
Ingrediënten
Voor de vulling:
- 3 appels
- 175 gram (diepvries) blauwe bessen
- 50 gram gehakte walnoten
- 50 gram suiker
- een halve theelepel kaneel
- een halve eetlepel custardpoeder
Voor de kruimels:
- 160 gram suiker
- 70 gram havermout
- 140 gram bloem
- een halve theelepel kaneel
- een halve theelepel zout
- 56 gram (zonnebloem)olie
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Schil de appels en snij deze in blokjes.
- Meng de stukjes appel met de blauwe bessen, suiker, kaneel, walnoten en de custardpoeder.
- Meng de overige ingrediënten in een ander schaaltje met een vork totdat dit kruimels worden.
- Schep het fruit in een kleine ovenschaal en strooi hier de kruimels overheen.
- Bak het zo’n 25-35 minuten totdat de kruimels goudbruin zijn. Eet smakelijk!
Lees ook: Met deze tips eet je gezond, ook als je druk bent!