Zit je tijdens de seks meer met je hoofd bij je werk, de boodschappen, het huishouden of die paar schoenen die je nergens meer kunt vinden? Dan kan jouw seksleven vast wel een beetje Mindfulness gebruiken.


Mindfulness

Het idee achter Mindfulness vind je eigenlijk gewoon in de naam: bewust en aandachtig handelen, denken en zijn. Waar we in deze drukke, moderne tijden steeds opgejaagd lijken te worden en nauwelijks de tijd hebben om van het afronden van een project te genieten (omdat een volgend project nu echt wel gauw opgestart moet worden), roept Mindfulness ons een halt toe. Wie mindful door het leven gaat, doet een inspanning om stil te staan bij ‘het moment’ en tracht ‘in het nu’ te leven. Op het eerste zicht vage bewoordingen, maar wie wat verder leest ontdekt al snel dat Mindfulness praktische antwoorden geeft op de complexe, individuele en mentale problemen die de maatschappij de dag van vandaag met zich meebrengt.

We zijn burned out, overspannen, gestresseerd en moe – en dat eist zijn tol.

Mindfulness en seksleven

Het feit dat we bijna permanent in een staat van agitatie en zenuwachtigheid verkeren, heeft uiteraard ook invloed op ons seksleven. In eerste instantie maakt stress het moeilijker voor ons lichaam om zich voor te bereiden op seks. Denk aan droog blijvende vagina’s, half harde penissen en tepels die ofwel overgevoelig, ofwel zenuwdood lijken. Maar daarnaast, niet op biologisch maar op mentaal vlak, maken spanningen het ook ontzettend lastig om in ‘de stemming’ te raken.

Wie al gestresseerd is, gaat zich snel druk maken om dingen die eigenlijk geen probleem hoeven te zijn. We gaan hyperkritisch om met ons eigen lichaam, leggen onszelf enorme verwachtingen op op seksueel vlak, en piekeren over ingebeelde tekortkomingen. We nemen onze relatie onder de loep en gaan die vergelijken met hoe we andermans relatie zien – en wie op die manier kijkt, vindt altijd wel een probleem. De liefdevolle relatie tot onszelf en met onze partner komt in het gedrang. Dit wordt bovendien ook nog eens aangewakkerd door de media: denk maar aan films waar het hoofdpersonage van de ene stomende seksscène in de andere belandt, en het alles behalve realistische schoonheidsideaal dat ons wereldwijd wordt voorgehouden.

Met mindfulness gaan we de strijd aan met die pret bedervende problematiek. We gaan gericht aan het werk met de spanningen, en zorgen dat we die eerst uit de weg werken alvorens aan het vrijen te beginnen. Zo gaan we al gauw meer genieten van de seks – wat op zijn beurt weer goed is voor ons zelfbeeld, onze mentale gezondheid en ons lichaam. Dit alles op ons eentje, want seks met jezelf is ontzettend belangrijk voor de ruimere zelfliefde, maar ook samen met onze partner.

Mindfulness en seksleven: drie oefeningen

Nu de relatie tussen Mindfulness en seksleven wat duidelijker is, kunnen we naar de concrete aanpak gaan kijken. Het mooie aan Mindfulness is dat het een filosofie is waar praktische handelingen in verwerkt zijn. Je vindt heel gerichte oefeningen waar je specifieke problemen mee aan kunt pakken. We moeten zelf dus niet, à la trial and error, dingen gaan uitproberen en uitdokteren.

In ‘Mindful Sex’ gaat Claudia Blake uitgebreider in op dit onderwerp, en vind je ook enkele zeer praktische strategieën om Mindfulness te introduceren in de slaapkamer. We brengen je vandaag twee heel concrete oefeningen die je samen kunt doen alvorens je aan het vrijen gaat. Hopelijk tonen ze je dat mindfulness en seksleven elkaar gunstig kunnen beïnvloeden!

De kijk-oefening

Voor deze eenvoudige oefening heb je niet veel nodig – enkel een plek om te zitten en je partner. Ga tegenover elkaar zitten, adem beiden diep in en kijk elkaar recht in de ogen. Onderdruk de initiële drang om van elkaar te weg te kijken en houd het oogcontact aan voor (minstens) vijf minuten. Wanneer geliefden elkaar op deze manier aankijken, stemt de hartslag zich vaak af op elkaar en kom je in een soort broeierig romantische trance.

Acceptatie-oefening

Deze oefening kun je alleen doen, maar is net zo leuk om samen met een partner te doen. Wie zichzelf kent en weet dat zijn of haar zelfbeeld een boost nodig heeft, kan er baat bij hebben de oefening eerst een keer alleen te doen. Het principe van de oefening is dit: richt je aandacht naar je lichaam, en accepteer het zoals het is. Dat klinkt misschien erg moeilijk, maar dat hoeft het niet te zijn. Hoe je de oefening invult kies je namelijk helemaal zelf. Je kunt op bed liggen en je handen over je lichaam doen glijden. Of je kunt voor de spiegel staan en naar jezelf kijken. Of je kunt op een stoel zitten en je lichaam aanvoelen: allemaal geldige manieren. Wat wél belangrijk is, is dat je niet oordeelt terwijl je jezelf op deze manier leert kennen.

Komt je partner erbij? Streel elkaar dan, met handen, tenen, lippen, neuzen – je bent ook hier helemaal vrij om te doen wat je wilt. Zolang je de grenzen van je partner respecteert natuurlijk.

De ademoefening

Deze laatste oefening is misschien wel de leukste manier om mindfulness en seksleven te verenigen. Ga tegenover elkaar zitten en breng je lippen naar elkaar toe, monden geopend. Probeer nu samen te ademen: wanneer je partner uitademt, adem jij in, en omgekeerd. Plezier gegarandeerd!

Uiteraard raakt de zuurstof na een tijdje wel op – doe deze oefening dan ook niet te lang, en stop voor het gaat duizelen. Met deze oefening schep je ruimte voor lichtzinnigheid en plezier, kom je dichter bij elkaar te staan en synchroniseer je je ademhaling met die van je partner. Meer in tune dan dat kan het bijna niet worden!

Lees ook

Mindfulness en seksleven – en hoe ze elkaar beïnvloeden

Meditatie voor beginners: 5 oefeningen om je practice te boosten

Mindfulness en seksleven – en hoe ze elkaar beïnvloeden

Leren mediteren: 5 handige tips voor beginners

Mindfulness en seksleven – en hoe ze elkaar beïnvloeden

Sportmindset: de weg naar een gezonde leefstijl