Mediteren is een ontzettend gezonde bezigheid! Het is een manier om mindful in het leven te staan, wat veel gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. Zoals Stressreductie, meer rust in het hoofd, minder piekeren, minder kans op depressie en ga zo maar door. Het is echter niet altijd even gemakkelijk om een meditatiesessie tot een goed einde te brengen. Soms lukt het zelfs helemaal niet om in de meditatieve toestand te raken. Daarom brengen we je vandaag enkele trucjes, waarmee je makkelijker kunt leren mediteren.


Leren mediteren: stille meditatie

  1. Zorg voor rust om je heen. En dat bedoelen we zowel wat betreft geluid als wat betreft beeld en omgeving. Je mediteert dus best niet in een rommelige kamer vol spullen. Een lege kamer met een serene uitstraling vergemakkelijkt het proces.
  2. Let goed op je ademhaling! Er zijn verschillende ademhalingstechnieken die het mediteren bevorderen.
  3. Overweeg een mantra – dat maakt het gemakkelijker andere gedachten aan de kant te schuiven.
  4. Een yin yoga sessie voor het mediteren kan wonderen doen.
  5. Mediteer niet op een volle maag – maar ook niet met een hongergevoel. Bij ziekte stel je het mediteren best even uit – tenzij je dan natuurlijk net meer nood hebt aan meditatie!

Probeer ook eens te mediteren met deze 4 handige meditatie apps!

Leren mediteren: mediteren door de dag heen

Om tot een meditatieve houding te komen is het niet nodig om op een rigide manier te gaan oefenen. Sommige mensen vinden zich niet in de klassieke kleermakerszit, en vinden geen rust wanneer ze minutenlang op een krukje zitten. Het is echter perfect mogelijk om meditatie te verwerken in je dagelijkse routine. Bovendien zul je merken dat, hoe meer je dit doet, het makkelijker wordt om echt iets uit zo’n stille meditatie te halen.

  1. Doe, bijvoorbeeld, heel bewust de afwas, met aandacht voor elk kopje en elke lepel. Begin er zelfs aan voor je gaat afwassen: leg op voorhand bedachtzaam klaar wat je nodig zult hebben tijdens het afwassen. Stop niet tot alles proper is en weer op zijn plaats staat.
  2. Probeer je op momenten wanneer je de neiging krijgt je terug te trekken juist heel aanwezig op te stellen. Let bijvoorbeeld op alle details van het station waar je op de trein staat te wachten. Wees je bewust van de mensen om je heen.

Bekijk ook

Leren mediteren: 5 handige tips voor beginners

Mediteren, is het ook voor jou weggelegd?

Leren mediteren: 5 handige tips voor beginners

Sportmindset: de weg naar een gezonde leefstijl

Leren mediteren: 5 handige tips voor beginners

Inspirational talk #1 - Zo geef ik mijn grenzen aan