De een eet elke ochtend uitgebreid een ontbijtje, de ander haalt onderweg even gauw iets te eten, maar sommige mensen slaan het ontbijt helemaal over. Bijvoorbeeld om dat ze vroeg in de ochtend geen trek hebben, geen tijd hebben of aan intermittent fasting doen. Misschien heb je wel eens te horen gekregen dat het ongezond is om je ontbijt over te slaan. Toch zijn de meningen daar nog over verdeeld. Volgens het Voedingscentrum is het verstandig elke ochtend te ontbijten zodat je belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, waaronder vitamines en mineralen. Maar is het ontbijt echt de belangrijkste maaltijd van de dag of valt het wel mee hoe ongezond het is om het over te slaan?
Wel of geen ontbijt
Er wordt wel eens gezegd je ontbijt nodig is om je stofwisseling op gang te brengen. Dat is niet waar, want je metabolisme neemt eigenlijk nooit pauze. Je lichaam moet immers ook ’s nachts je organen alten werken en daar is energie voor nodig. Wel is het glycogeen gehalte in je spieren het laagst net nadat je wakker wordt. Dat betekent bij een work-out voor je ontbijt dat je lichaam gelijk begint met vet verbranden, in plaats van eerst je eten te verwerken. Wel heeft onderzoek uitgewezen dat je ’s avonds slechter presteert tijdens een work-out wanneer je je ontbijt overslaat. Het hangt er dus ook vanaf of je ’s ochtends of ’s avonds veel beweegt.
Ontbijt overslaan zorgt voor slechte keuzes
Volgens een onderzoek door de universiteit van Helsinki zijn mensen die hun ontbijt vaak overslaan, sneller geneigd zijn om te roken, meer drinken en minder sporten. Dat komt omdat ontbijten je helpt met een beter eetpatroon en het maken van gezondere en betere keuzes. Daar komt bij dat rond 8 uur in de ochtend het stresshormoon cortisol in je lichaam piekt. Wanneer je ’s ochtends een goed ontbijt eet, wordt dat weer gebalanceerd. Een ander onderzoek toonde aan dat mensen die niet ontbijten minder dopamine, het gelukshormoon, hebben. Als laatste kan het overslaan van je ontbijt zorgen voor een lag energieniveau. Dat is vooral wanneer je de rest van de dag ook niet genoeg eet om het te compenseren. Aan de andere kant kun je op die manier ook weer afvallen.
Het is dus niet per se waar dat het overslaan van je ontbijt ongezond is. Het kan zelfs helpen met afvallen. Maar door niet te ontbijten kan het wel zijn dat je minder energie hebt en ongezondere keuzes maakt. Af en toe niet ontbijten is dus geen drama, maar je kunt het beste gewoon elke ochtend iets eten.