Als we één populaire trend op het moment in ‘afvalland’ kunnen spotten, is het wel intermittent fasting. Dit is een vorm van tijdelijk vasten, drie maaltijden op een dag kun je hier dus wel bij vergeten. Waarschijnlijk vraag je je nu af: is intermittent fasting alleen een hype of is het echt gezond voor je lichaam?


Wat is intermittent fasting?

Normaal zou je misschien bij vasten meteen denken aan iets dat te maken heeft met religie, maar bij intermittent fasting gaat het daar niet om. Je wisselt periodes waarbij je eet af met periodes waarbij je vast. Het is erg populair omdat het relatief gezien een eenvoudige manier is om af te vallen. Door periodiek te vasten kun je, zonder dat je bepaalde voedingsmiddelen uit hoeft te sluiten of vaak te sporten, toch gewicht verliezen.

De meest bekende vormen van intermittent fasting zijn om de dag en periodiek vasten. Als je om de dag vast eet je de hele dag heel weinig, terwijl je de andere dag veel meer kan eten. Wanneer je periodiek vast, doe je dit één à twee dagen per week. De rest van de dagen eet je normaal. Daarnaast kun je ook nog op bepaalde momenten van de dag vasten.

Voordelen voor je gezondheid

Afvallen

Uit onderzoeken blijkt dat intermittent fasting bijdraagt aan gewichtsverlies. Je beperkt je calorie inname, maar daarnaast gaat je lichaam ook over op een betere vetverbranding. Je lichaam leert namelijk om vetten aan te spreken als energiebron.

Daling van cholesterol

Je hebt een gezonde en ongezonde vorm van cholesterol. De ongezonde vorm (LDL-cholesterol) neemt af bij intermittent fasting. Hierdoor wordt het risico op hart- en vaatziektes verminderd.

Meer groeihormoon

Wanneer je periodiek gaat vasten zorgt dit voor een toename van het groeihormoon in je lichaam. Dit hormoon is belangrijk bij het repareren van cellen en weefsels. Daardoor bevordert het ook de aanmaak van spieren. Handig!

Het verbetert de hersenfunctie

Periodiek vasten bevordert de groei van het hormoon BDNF (Brain-derived Neurotrophic Factor) in je hersenen. Dit zorgt ervoor dat er nieuwe zenuwcellen in je hersenen ontwikkelen. Daarnaast kan het zelfs een grote rol spelen in het voorkomen en afremmen van ziektes zoals Alzheimer.

Verminderde kans op diabetes type 2

Verhoogde bloedsuikers en insulineniveaus vergroten de kans op de ontwikkeling van diabetes type 2. Door intermittent fasting toe te passen, verlagen de bloedsuikers en het insulineniveau in je lichaam. Hierdoor verminder je de kans op het krijgen van diabetes type 2.

Nadelen voor je gezondheid

Niet voor iedereen geschikt

De gezondheidsvoordelen van intermittent fasting zijn alleen te merken als je het op de juiste manier toepast. Daarnaast is het zeker niet voor iedereen geschikt. Voor mensen die zwanger zijn, worstelen met ondergewicht of een eetstoornis hebben gehad is het erg af te raden. Zij hebben dagelijks een bepaald aantal calorieën nodig.

Ongewenste bijwerkingen

Er bestaat een grote kans dat je last krijgt van ongewenste bijwerkingen. Doordat je weinig eet kun je je extreem hongerig voelen, en op de dagen of momenten dat je wel mag eten kun je vreetbuien krijgen. Daarnaast is het mogelijk dat je je vermoeider voelt en sneller geïrriteerd raakt, doordat je lichaam minder energiebronnen heeft dan normaal.

Verstopping van je ontlasting

Doordat je minder eet, kan het voorkomen dat je ook vergeet om genoeg te drinken. Dit zorgt er voor dat je ontlasting verstopt raakt. Drink dus genoeg water om dit te voorkomen als je besluit om te gaan vasten.

Conclusie

Aan intermittent fasting zitten veel voordelen voor je gezondheid, zoals de daling van cholesterol en het verlagen van je bloedsuikers en insulineniveau. Dit betekent niet dat er geen risico’s aan het vasten zitten. Je kunt bijvoorbeeld vergeten om genoeg te drinken en last krijgen van vreetbuien. Daarnaast is het ook zeker niet voor iedereen geschikt. Als je dus overweegt om aan intermittent fasting te gaan doen, doe je er goed aan om langs je huisarts te gaan voor persoonlijk advies.