We weten allemaal dat ontbijten erg belangrijk is, maar toch doen we het niet allemaal. We hebben geen trek, geen zin of blijven liever 5 minuten langer snoozen in bed. Dit terwijl een ontbijtje op de vroege morgen een behoorlijke invloed kan hebben op je dag. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer je ontbijt, je humeur beter wordt.


Ontbijten en humeur

Zespri Kiwifruit vroeg ruim 2000 Nederlanders naar hun ontbijtgewoontes. Gelukkig neemt het grootste deel van de ondervraagden (77%) iedere dag een ontbijtje. En daar wordt Nederland een stuk vrolijker van, want 80% geeft namelijk aan dat ze na een goed ontbijt een beter humeur hebben. Ook geeft 63% van de ontbijters aan zich zelfs vitaal te voelen. Bij de niet-ontbijters is dit slechts 35%. Oei!

Routine

Dat wij Nederlanders gek zijn op routine, blijkt ook weer uit onze ontbijtgewoontes. We genieten namelijk thuis het meeste van ons ontbijt, en dan het liefst tussen 06.00 en 08.00 uur. Dat er best wat tijd besteed mag worden aan ontbijten blijkt ook uit het onderzoek. De helft van de ontbijters zit zo’n tien tot twintig minuten aan de ontbijttafel. En wat eten we dan? Nou, we halen vooral inspiratie van social media. Wie had dat verwacht? En in het weekend mag er natuurlijk wel wat uitgebreider ontbeten worden. Maar liefst 6 op de 10 Nederlanders geniet in het weekend van een lekker uitgebreid ontbijt.

Ontbijten dus

We kunnen dus wel stellen dat ontbijt niet alleen invloed heeft op je gezondheid, maar ook op hoe jij je voelt. Sta jij iedere dag op met een pesthumeur en ontbijt je niet? Dan moet je het toch maar eens proberen. Wie weet start jij de dag dan een stuk opgewekter. Ook het eten van fruit speelt een grote rol. 80% van de Nederlanders geeft namelijk aan dagelijks fruit te eten en de gezonde effecten hiervan te ervaren. Dus ben je nog op zoek naar wat inspiratie voor je volgende ontbijt. Voeg dan gelijk wat fruit toe! Kiwi is bijvoorbeeld de perfecte fruitsoort om je dag mee te beginnen. Deze zitten boordevol vitaminen en helpen ook nog eens je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. En alleen kiwi is natuurlijk een beetje saai. Probeer daarom deze kiwi-ontbijtcake. Dan is ontbijten ineens een feestje.

Lees ook

Science says: van ontbijten krijg je een beter humeur

Wandelen stimuleert jouw 'creatieve' rechterhersenhelft

Science says: van ontbijten krijg je een beter humeur

Science says: van ontbijten krijg je een beter humeur