Bestel jij je cappuccino altijd met haver of sojamelk in plaats van koemelk en kies je bij je ontbijt ook voor plantaardige yoghurt? Alternatieven voor melk worden steeds populairder en de schappen in de supermarkt liggen er vol mee. Sojamelk, amandelmelk, havermelk en ga zo maar door. Het kiezen voor een plantaardig product lijkt altijd een gezonde optie, maar is het werkelijk beter dan koemelk?

De voornaamste reden waarom mensen kiezen voor plantaardige melk is omdat ze veganistsch zijn, maar ook omdat ze verhalen hebben gehoord dat het niet goed is voor de aarde en ook niet voor hen zelf. De keuze is tegenwoordig enorm. Denk bijvoorbeeld aan havermelk, sojamelk en amandelmelk.

Is plantaardige melk gezonder?

Plantaardige melk is meestal een oplossing van noten, planten of bonen in water. Vaak lijkt het qua uiterlijk wel op gewone melk, maar in de smaak kunnen grote verschillen zitten. Ook de voedingswaarde zijn lang niet het zelfde. Door het University College Cork (Ierland) is onderzoek gedaan naar de verschillen in voedingswaarde tussen koemelk en plantaardige melk. Koemelk bevat van nature veel calcium, eiwitten en vitamine B12. Melkalternatieven bevatten deze voedingsstoffen vaak amper of misschien wel helemaal niet. Wel bevat plantaardige melk vaak veel minder calorieën, suiker, zout en vet. Mits je voor de versie kiest waar geen suiker aan is toegevoegd natuurlijk. Je kan dus zeggen dat plantaardige melk gezonder is, maar het bezit lang niet de zelfde voedingsstoffen. Die zul je dus wel ergens anders uit moeten halen!

Beter voor het milieu

Nu kiezen veel mensen om een andere reden voor het drinken van plantaardige melk. Namelijk de impact op het milieu en het welzijn van de dieren. Bij de productie van plantaardige melk is veel minder grond en water nodig, ook komt er geen dierenleed bij kijken en de co2 uitstoot is vaak een stuk minder heftig. Je zou dus kunnen zeggen dat plantaardige zuivel duurzamer is. Ter vergelijking: voor een liter koemelk is 1000 liter water nodig, voor een liter sojamelk maar 297.

Welke plantaardige melk is het beste alternatief?

Je hoort vaak dat de verbouwing van soja een slechte impact op het milieu heeft. Dat is ook zo, maar niet de soja die wij in Nederland consumeren. De soja die een negatieve impact heeft, wordt verbouwd in de Amazone, waar er regenwouden voor worden gekapt! Deze soja is bestemd voor de veeteelt. Wanneer je in Nederland sojamelk koopt draag je hier niet aan bij, onze soja is voornamelijk afkomstig uit Europa. Dat betekent dus ook: minder co2 uitstoot. Ook komt sojamelk wat betreft voedingswaarden het dichtst bij normale melk. Het bevat veel calcium, eiwitten maar geen verzadigde vetten.

Samen met havermelk en rijstmelk is sojamelk het beste alternatief. Deze hebben weinig impact op het milieu en zijn redelijk voedzaam. Amandelmelk en kokosmelk zijn daarentegen weer een minder goede optie. De productie van amandelmelk heeft erg veel water nodig en kokosmelk bevat veel verzadigde vetten.

Ook lezen: Zuivelvervangers – wat zijn goede alternatieven

soja: gezond of niet gezond?