Steeds meer beginnen mensen plantaardig te eten, waar wij van Freshhh helemaal voor zijn! Maar betekent dat dat je alles moet vervangen met Soya producten? Is Soya eigenlijk wel gezond? En is zoveel Soya consumeren wel goed voor de aarde?


Soya is gemaakt van de peulvrucht Soyaboon. In Nederland kun je het in verschillende vormen tegenkomen. Dat hangt er maar net vanaf hoe het is bewerkt!

Gefermenteerde Soya

  1. Miso
  2. Tempeh
  3. Tamari en Soya saus

Bij fermentatie wordt voedsel omgezet door bacteriën, gisten of schimmels. Hierdoor wordt het voedsel als het ware ‘voorverteerd’ en beter opneembaar. Gefermenteerde soja helpt bij het hergroeperen van de ‘vriendelijke’ bacteriën in de dikke darm die de ‘onvriendelijke’ bacteriën neutraliseren en zorgt het voor een betere algemene opname van voedsel en voedingsstoffen.

Ongefermenteerde Soya

  1. Tofu
  2. Tahoe
  3. Soyamelk
  4. Eiwitshakes/poeder
  5. Vleesvervangers etc.

In tegenstelling tot de gefermenteerde producten bevatten deze producten behoorlijk wat anti-nutriënten. En dan vooral het stofje Fytinezuur. Dit stofje bindt veel mineralen en sporenelementen, waardoor deze niet meer opneem/bruikbaar zijn voor ons lichaam. Vooral de sterk verhitte soya (zoals in poeders/shakes) bevatten veel aluminium wat zorgt voor een vroege dementie en is heel slecht voor het milieu.

Teveel Soya is vooral slecht voor de man

Soja bevat veel fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen zijn een groep stoffen die planten aanmaken en die net als het vrouwelijk hormoon oestrogeen affiniteit hebben voor de oestrogeenreceptor. Als mannen hier teveel van binnen krijgen dan krijgen zij dus teveel ‘vrouwelijke hormonen’ binnen. Ook dit is niet goed de prostaat. Maar ook voor vrouwen is een teveel hieraan niet goed. Je  hormonen gaan hierdoor uit balans en dat veroorzaakt weer andere gezondheidsproblemen.

Soya en onze aarde

Ruim 90% van alle soja die verbouwd wordt is bedoeld voor de diervoederindustrie. Inmiddels verbouwen we op  zo’n 170 miljoen hectare gewassen. En we produceren inmiddels zo’n 200 miljoen ton soja per jaar! Na China is Nederland de grootste importeur van de wereld. Voor het maken van vleesvervangers is vijf keer minder plantaardig materiaal nodig dan voor het maken van vlees. Bovendien worden vleesvervangers gemaakt van soja die duurzamer zijn dan de reguliere veevoer-soja.

Uiteindelijk geldt natuurlijk de regel, eet altijd iets met mate. Niet teveel vleesvervangers eten die van soya producten zijn gemaakt, er zijn veel lekkere vega burgers gemaakt van quinoa, haver en groenten. Als je bang bent dat je niet aan genoeg eiwitten komt kun je altijd overstappen naar bonen, linzen en groene bladgroenten. Ook voor plantaardige melk soorten is de keuze gegroeid, je hebt tegenwoordig cashew,amandel,haver,kokos,rijst -melk.  Als je meer milieu-bewust wilt denken scheelt het ook altijd om voor bio- producten te kiezen, bovendien zijn deze ook minder bewerkt met ook minder suikers!


Lees ook:

Hoeveel eiwitten heb je nou eigenlijk echt nodig?

5 Vegan foods die veel ijzers bevatten!

Vegan KIMCHI! Spicy, lekker en super gezond