Misschien ben je je op dit moment aan het verdiepen in een plantaardig dieet, of ben je nog maar net begonnen met vegan eten en loop je nog tegen wat vragen aan? Wat zijn bijvoorbeeld zuivelvervangers voor bijvoorbeeld melk, boter, kaas, room en dergelijke? Dat gaat Freshhh jou vertellen in dit artikel. Lees gauw verder!


Het vervangen van vlees en vis gaat over het algemeen makkelijk. In bijna elke supermarkt en biowinkel zijn genoeg vega burgers en balletjes te vinden. Maar het is iets lastiger als je een grote fan van zuivel bent, bijvoorbeeld een echte kaasgek. Als je dan vegan wilt eten, vergt het toch iets meer moeite om daar vervangers voor te zoeken. Gelukkig is er keuze genoeg.

Melk

Het is helemaal niet gek om een glaasje melk te drinken bij je ontbijt, of dat je een scheutje melk in de koffie lekker vindt. Als je vegan wilt gaan eten, en ook geen zuivel meer wilt eten, zijn er gelukkig genoeg zuivelvervangers voor dat lekkere glaasje melk. Denk hierbij aan:

 • Sojadrink
 • Rijstdrink
 • Kokosmelk
 • Haverdrink
 • Boekweitmelk
 • Hennepmelk
 • Quinoamelk
 • Speltmelk

Als je deze producten graag koopt bij de supermarkt, is dat geen probleem. Let er allen wel op dat er vaak (helaas) nog wel veel suiker aan deze producten zijn toegevoegd. In de biowinkel kom je daarentegen wél ongezoete en biologische dranken tegen. Denk aan Provamel, Lima en Vitariz, populaire merken die veel zuivelvervangers produceren.

Yoghurt

Er zijn bijna overal plantaardige alternatieven te vinden voor yoghurt. Net als bij melk zijn er bij de biowinkel varianten te vinden die geen suiker bevatten. Je kunt zelf een lekker smaakje toevoegen aan je yoghurt zoals bijvoorbeeld kokos of verschillende soorten fruit. Denk bij yoghurtvervangers aan:

 • Sojayoghurt
 • Kokosyoghurt
 • Amandelyoghurt

IJs

Deze had je misschien niet zien aankomen, maar ook ijs bevat zuivel. Geen zorgen: gelukkig wordt dit lekkers je niet ontnomen als je 100% vegan gaat eten. Bij de supermarkten heb je veel verschillende soorten sorbetijs maar ook soja-ijs te koop. Je moet wel fan zijn van soja-ijs, soms kan er een gek bijsmaakje aan zitten. Tegenwoordig wordt er ook ijs gemaakt van kokosmelk, dat is daarentegen wel een grote aanrader!

Room en Slagroom

Ben jij gek op pasta met een romige saus? Je kunt als alternatief hiervoor een plantaardige variatie van room van haver, rijst of soja gebruiken. Dit kan je bij een reguliere supermarkt kopen of de biowinkel. Tip: je kunt ook super makkelijk zelf plantaardige roomsaus voor je pasta maken. Je kan met gekweekte cashewnoten een heerlijke pastasaus maken.

Voor slagroom is het een lastiger verhaal. Het kost veel moeite om hier echt een lekkere en goede vervanger voor te vinden. Bij de supermarkt is de Alpro slagroom verkrijgbaar, maar die is wel gesuikerd. Als je geen fan bent van kant-en-klare slagroom en graag in de keuken staat, dan is het zelf maken van slagroom misschien wel iets voor jou. Je kan zelf makkelijk slagroom maken met kokosmelk, vanille en kokossuiker.

Kaas

Als je besluit plantaardig te eten, valt kaas helaas af. Goede kaasvervangers zijn alleen nog vrij schaars, waardoor je ze bij de supermarkt waarschijnlijk niet zal vinden. In de biowinkel gelukkig wel, maar we hebben het dan wel over smeerbare vervangingen. Deze bevatten helaas wel een soja-achtige smaak en de smaak van de kaas komt niet echt terug in het product. Kazen die lekker zijn voor op een tosti, is de kaas van Wilmersburger.

Boter

De een houdt van boter, de ander niet. De meeste margarines zijn van zichzelf al vegan, hoewel er soms nog wel vitamine D3 in zit. Vitamine D3 is afkomstig van schapenwolvet. Boter heb je ook in de soja variant van het merk Alpro en Provamel.

Bekijk ook: