Selfcare is helemaal hot and happening. Tegenwoordig is positiviteit en selflove (bijna) alles wat nodig is voor een gelukkig leven, en wij van Freshhh zijn het daar helemaal mee eens. Om positief te blijven is het belangrijk om je brein af en toe te ’trainen’ met positieve affirmaties. Maar wat zijn affirmaties precies en wat heb je daar aan? Wij vertellen je de in’s and out’s over affirmeren.
Wat is een affirmatie?
Het woord ‘affirmatie’ stamt af van het Latijnse woord affirmare, dat bekrachtigen en versterken betekent. Het zijn kleine, positieve zinnetjes die je herhaalt om van angst, onzekerheid of zelfs depressie af te komen.
Gedachtes zijn overal, en soms zijn ze zo dichtbij dat we ons er niet van af kunnen sluiten. Bepaalde gedachtes die steeds terug komen, zoals ‘ik ben lelijk’ of ‘ik kan dit niet’ worden werkelijkheid voor jou, en je begint er in te geloven. De hersenen zijn er namelijk op geprogrammeerd dat we dingen geloven die we vaak zien of horen. Iedereen gebruikt vanaf een jonge leeftijd al affirmaties, en 70% zijn vaak negatieve, terwijl dit eigenlijk positieve moeten zijn. Affirmaties kunnen dus – als ze positief zijn – goede invloed hebben. Maar onthoud dat je gedachten te gast zijn, en jij zelf bepaalt of je ze binnenlaat of niet. Positieve affirmaties zijn daarom een goede manier om jezelf minder onzeker te maken en positiever over jezelf te denken.
Je bent niet wat je gedachten (of anderen) over jou zeggen
Dat kleine stemmetje in ons hoofd dat zoveel controle over ons heeft dat we erin gaan geloven is gelukkig makkelijker weg te krijgen dan je denkt. Maar het is eerst belangrijk om te weten dat jij dat stemmetje (je negatieve gedachtes) niet bent, maar ze alleen maar hebt. Negatieve gedachtes kunnen je dus negatief beïnvloeden als jij hier geen controle op hebt, het kan bijvoorbeeld zorgen voor stemmingswisselingen, maar het kan je ook mentaal beïnvloeden waardoor je last krijgt van een giga minderwaardigheidscomplex of zelfs een depressie.
Neem affirmaties die bij jou passen
Een voorbeeld van een positieve affirmatie is bijvoorbeeld: ‘ik ben gelukkig’. Door dit te herhalen, versterkt de affirmatie iets in jou dat al aanwezig is. Je zult dan vast wel snappen dat ‘ik ben gelukkig’ zeggen geen zin heeft als je vanbinnen eigenlijk ongelukkig bent. Het noemen van positieve affirmaties die niet bij jou passen of niet waar zijn, zullen niet helpen. Wanneer je op geen positieve affirmatie kan komen, is het misschien een goed idee om langs een therapeut of psycholoog te gaan of naar jouw leven te kijken en na te gaan wat je wilt en kan veranderen. Het is dus belangrijk om die positieve affirmaties erg serieus te nemen, en ze ook toe te passen op wie en hoe jij bent.
Voorbeelden van positieve affirmaties:
Ik ben…
- Blij
- Tevreden
- Lief
- Mooi
- Gelukkig
- Gezond
- Dankbaar
- Geliefd
- Waardevol
- Sterk
Ik mag…
- Fouten maken
- Mezelf zijn
- Mijn mening geven en deze onderbouwen
- Lekker gek doen
- Lol hebben
Ik…
- Vertrouw mezelf
- Accepteer mezelf
- Geloof in mezelf
- Durf risico’s te nemen
- Laat los wat anderen over mij denken of van mij vinden
- Maak er een leuke dag van
Wees creatief en verzin een positieve affirmatie die bij jou past en jou kracht geeft.
Wanneer gebruik je een affirmatie?
Het maakt niet echt uit op welk moment je een positieve affirmatie gebruikt, zolang jij je er maar fijn bij voelt. Het is handig om je affirmaties te gebruiken op momenten dat je je zeker voelt, en rustig bent. En of dat nou op het toilet, op de bank of tijdens werk is: het mag overal!
Positieve energie
Wanneer je positieve affirmaties gebruikt, is het wel belangrijk dat je in een ruimte bent waar er een positieve energie hangt. Het heeft namelijk niet veel zin om ‘ik ben blij’ tegen jezelf te zeggen als je je niet zo voelt. Gebruik de affirmaties daarom ook alleen als je je ook echt zo voelt, zo heeft het veel meer effect.