Pas jij al mindfulness toe in het dagelijks leven voor mentale rust en ruimte? Het klinkt misschien wat zweverig hoor ik je denken, maar niets is minder waar. In contact staan met je lichaam en geest wordt steeds populairder. Zo helpt het om stress te verminderen, angstgevoelens te verzachten en meer in het moment te leven. Laten we snel samen kijken wat het precies inhoudt en hoe je ermee aan de slag kunt gaan. 

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent aandacht en bewustzijn in de huidige ervaring. Het is een vorm van meditatie die je helpt om emoties en lichamelijke gevoelens te herkennen en ermee om te gaan. Dit proces van bewustwording staat in contrast met de activiteiten en ervaringen die we dagelijks tot ons nemen. Onder deze huidige ervaringen vallen onder andere emotionele reacties, gedachtes, beeldvorming, gesprekken en perceptuele ervaringen. Onbewust leveren deze ervaringen prikkels op waardoor jouw gedachten continue aanstaan en draaien op een automatische piloot. Ook zijn negatieve ervaringen van grote invloed op ons gedachten. Vaak zijn deze overheersend. Een onderzoek over Mindfulness Interventions toont aan dat onze gedachten daardoor 47% van de tijd afdwalen. Vaak maken mensen ook keuzes op basis van deze onbewuste en afgedwaalde gedachten wat niet altijd voordelig kan uitpakken. Mindfulness helpt om deze ongewenste ervaringen en grote hoeveelheid aan prikkels niet te onderdrukken maar juist onder ogen te komen. Je gedachtes zullen minder afdwalen en de ruimte krijgen om er gewoon te zijn. Je neemt ze aandachtig tot je waardoor het dagelijkse leven een stuk lichter aanvoelt. Het draagt bij aan je eigen mentale welzijn. Hoe mooi is dat?

2 vormen van meditatie

Meditatie kan in verschillende vormen en hoeft niet alleen op een kussen in een yoga houding. Je kan dit ook toepassen gedurende jouw dagelijkse activiteiten. Denk aan mindful wandelen en mindful eten.  Ze bieden de mogelijkheid om aanwezig te zijn in het hier en nu waardoor de bewustwording van jezelf en jouw omgeving toeneemt.

1. Wandelmeditatie

Deze techniek biedt vele voordelen en helpt je één te worden met de omgeving.  Tijdens de wandelmeditatie kies je een afstand die voor jou goed aanvoelt. Het is de bedoeling dat je tijdens de wandeling leert vertragen. Vertraging zorgt er namelijk voor dat je lichaam de kans krijgt om elke ervaring bewust mee te maken. Het tempo ligt daarom vaak een stuk lager om het lichaam ook daadwerkelijk die kans te geven.

Je kan wandelmeditatie toepassen door:

  • Dankbaarheid: bij elke stap die je zet sta je even stil om ergens dankbaar voor te zijn. Dwaal je af? Breng je gedachten dan zo vaak als je kan terug naar het huidige moment.
  • Doelen stellen: stel het doel om alleen te luisteren naar het kwetteren van de vogels. Naast je oren te gebruiken kan je ook aandacht geven aan je ademhaling. Stem je ademhaling af op je gedachten en laat elke gedachten vrij bij het moment dat je uitblaast.

Voordelen

Lopen draagt bij aan een optimale bloedcirculatie. Ook al is het bedoeld om mentaal te vertragen betekent dit ook dat het je fysieke gevoelens van traagheid een boost geeft. Het is een mooie manier om jouw energielevel te verhogen. Ook stimuleert het de spijsvertering omdat wandelen bijdraagt aan het sneller bewegen van het voedsel door het spijsverteringskanaal.

2. Mindful eten

Je hebt niet zoveel nodig om mindful te eten. Het enige wat je moet doen is je bewuster zijn van wat je eet en hoe je dit tot je neemt. Het is de bedoeling om in een staat te komen waarin er volledige aandacht is voor je ervaringen, verlangens en fysieke signalen tijdens het eten.

  • Eet langzaam: eet met je niet-dominante hand. Dit vertraagt het proces en zorgt dat je aandacht volledig gericht is op wat je eet. Denk er bewust over na wat je proeft, ruikt, ziet en welke texturen het eten heeft.
  • Geen afleiding: leg je mobiele devices weg want deze geven onnodig veel prikkels en zorgen niet voor een vol gevoel na de maaltijd.
  • Effecten: merk op welke effecten het voedsel heeft op je gevoel en lichaam.

Voordelen

Mindfulness eten kan helpen tegen eetstoornissen, depressie, angstgevoelens en verschillende voedsel gerelateerde aandoeningen. Ook draagt het er aan bij om hetgeen wat je eet meer te leren waarderen. Automatische gedachten en reacties krijgen hierdoor geen ruimte omdat ze vervangen worden door bewustere varianten als kauwen, proeven, voelen, horen en ruiken.