“Dat je alles kunt worden, betekent niet dat je alles moet zijn,” vertelt Femke Kamps wanneer ik haar vraag hoe haar quarterlife crisis haar kijk op haar leven heeft verandert.
Geen idee wat ze met haar leven en emoties aanmoest en wat ze nou écht uit het leven wilde halen, resulteerde in stress en hyperventilatie aanvallen. Verschillende aspecten (waaronder social media!) zorgden ervoor dat Femke (26) terecht kwam in een quarterlife crisis, iets waar merendeel van de huidige generatie in verkeerd. Femke zocht hulp, verdiepte zich verder in het fenomeen en schreef er uiteindelijk -met een heleboel humor- een prachtig en super herkenbaar boek over. Wij mochten Femke een aantal vragen stellen en ze deelt graag wat tips voor diegene die in hetzelfde schuitje zitten als waar zijzelf in heeft gezeten.
Hi Femke, bedankt dat we jou wat vragen mogen stellen en je jouw persoonlijke verhaal met ons wilt delen. Wil je ons eerst misschien iets vertellen over wie je bent, waar je vandaan komt en wat je doet?
Hoi, ik ben Femke Kamps. Ik woon met mijn vriend en twee katten in Den Bosch en ik ben freelance content creator voor o.a. Apple, Cosmopolitan en Shoeby.
Wanneer werd jouw quarterlife crisis geconstateerd?
In de zomer van 2016 kreeg ik last van hyperventilatie en angsten. Van huis uit heb ik altijd meegekregen dat het belangrijk is om hulp te zoeken en dit is dan ook wat ik deed. Ik besloot een plaatselijke psycholoog aan te schrijven die toevallig onder één dak werkte met een coach. Na het intakegesprek bleek ik het beste bij laatstgenoemde op mijn plek te zitten. Zij stelde vast dat ik voornamelijk emotioneel met mezelf in de knoop zat. Ik had als twintiger een soort-van existentiële crisis. Een quarterlife crisis.
Heeft deze diagnose jouw kijk op het/je leven veranderd?
Dankzij mijn quarterlife crisis heb ik heel veel geleerd, waaronder leren loslaten en voornamelijk vaker ‘nee’ zeggen. Dat je alles kunt worden, betekent niet dat je alles moet zijn, is misschien wel één van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd. Daarnaast is er in de huidige maatschappij veel druk om aan het perfecte plaatje te voldoen. Een one size fits all-mentaliteit. Als anderen er gelukkig van worden, dan jij ook. Onzin natuurlijk. Het is belangrijk om je eigen formule voor geluk te vinden.
Hoe lang strugglede je al met je quarterlife crisis?
Ik heb in totaal denk ik écht twee maanden in een echte dip gezeten. Het was vooral de opbouw naar de quarterlife crisis toe die lang heeft geduurd. Iets wat je bijvoorbeeld ook ziet met burn-outs. Het is niet slechts één gedachte, ervaring of gebeurtenis die zorgt dat je in een quarterlife crisis terechtkomt, het is een combinatie. En voor iedereen is deze uniek.
Wij hebben natuurlijk je boek gelezen, maar misschien kun je de lezers in het kort vertellen hoe jijzelf met je quarterlife crisis om ging en hoe je eruit bent gekomen.
Voor mij heeft het vooral geholpen om erover te praten. Zowel met mijn coach als met vrienden en andere leeftijdgenoten. Dan merk je pas hoeveel die prestatiedruk en quarterlife crisis ook bij anderen speelt. Het idee dat je er niet alleen voor staat, lucht al heel erg op. Daarnaast vond ik het ook fijn om mijn gedachten van mezelf af te schrijven en om mijn gedachten op een rijtje te zetten. Het was helemaal niet de bedoeling dat er een boek uit zou komen. Echter werd ik nieuwsgierig naar de reden dat steeds meer leeftijdgenoten kampen met een quarterlife crisis en soms zelfs een burn-out. Hierdoor wilde ik dit graag verder onderzoeken en als ik dan toch experts wilde gaan interviewen – waarom zou ik mijn bevindingen dan niet publiceren?
Je zegt er al kort iets over, maar hoe is jouw boek(idee) tot stand gekomen?
Dat is dus eigenlijk per ongeluk gebeurd. Mijn persoonlijke schrijfsels werden langzaam maar zeker een boekwerk en daarnaast wilde ik ontzettend graag experts interviewen om de achterliggende oorzaak te ontdekken waarom zoveel twintigers met zichzelf in de knoop zitten. Ook gesprekken met andere leeftijdgenoten motiveerden mij om het boek uit te brengen. Zoveel van hen kampen met mentale problemen, terwijl er nog te weinig over wordt gepraat. Dit wil ik graag met mijn boek doorbreken.
Heel erg tof dat je jouw verhaal op die manier wilde delen! Hoe ging je vriend, je familie en je andere directe omgeving eigenlijk om met je crisis en je schrijf ideeën?
Mijn omgeving ging er heel goed mee om. Ze steunden me enorm, ook toen ik vertelde dat ik mijn ervaring graag met anderen wilde delen. Dat was heel fijn.
Fijn om te horen! Nu zijn de lezers van Freshhh natuurlijk ook nog benieuwd of lichamelijke beweging en/of voeding invloed hebben gehad op je welzijn, kun je daar iets over vertellen?
Zeker! Op aanraden van mijn coach ben ik vaker gaan sporten omdat dit onlosmakelijk is verbonden met je mentale welzijn. Iets wat ik absoluut ook zelf heb gemerkt. Zelf iets als een simpele wandeling kan me al instant mentaal beter doen voelen. Qua voeding heb ik niets veranderd. Ik ben iemand die al relatief gezond van zichzelf eet. Relatief, ja. Ik blijf namelijk een zwak houden voor chips 😉
Last but not least, we willen natuurlijk graag weten hoe het nú met je gaat!
Cliché, maar: ik voel me sterker dan ooit. Dankzij mijn quarterlife crisis en de gesprekken met de coach heb ik nog beter zicht op wie ik ben en wat ik wil. Alle positieve reacties die ik tot dusver op mijn boek heb gekregen doen me ook enorm goed. Voornamelijk wanneer mensen zeggen dat ze zich enorm herkennen in het boek en zich hierdoor echt geholpen voelen. Dat is alles waar ik op hoopte.
Heb je na alle vragen nog tips en adviezen voor mensen die hetzelfde meemaken op het moment?
Maak het bespreekbaar. Of het nu met een vriendin is of een professional. Blijf er in ieder geval niet zelf mee rondlopen, want daar is niemand ooit gelukkiger van worden. Durf ook meer voor jezelf te kiezen. Je spendeert immers met niemand meer tijd dan jezelf, dus make sure you’re good company!
Bedankt lieve Femke voor het delen van je verhaal!
Wil jij meer weten over de quaterlife crisis? Lees meer over Femke haar boek: ‘Fuck the quarterlife crisis‘ op haar website. (Freshhh aanrader!)
Ook heeft Femke haar eigen Youtube kanaal waar Burn-out coach Kirsten Nelis vanuit haar professionele expertise vragen over burn-outs zal beantwoorden.
Lees ook:
Wat is een burn-out? en wat kan je er tegen doen?
Net terug van een heerlijke vakantie? Pas op voor een burn-out
In 2016 hoorde Celia (24) dat ze een hersentumor heeft en is nu herstellende van haar bestraling.
Via een oproep op Facebook vond topsportster Ginger(26) een nierdonor voor haar vader!