Vaak wordt het gezien als iets slechts en agressiefs. Van kleins af aan krijgen wij het al te horen, of werden we boos aangekeken, wanneer we vloekte. Nu vonden wij een onderzoek waaruit blijkt dat schelden juist heel erg goed voor je is. So let it all go! Volgens onderzoeker Emma Byrne zijn er vier verassende manieren waarop scheldwoorden een boost geven aan je gesteldheid.

Dropping the f-bomb comes with some legit mind-body benefits – Emma Byrn

1. Het loslaten van scheldwoorden kan je pijngrens verhogen

Voor een onderzoek aan de Keele Universiteit in de VS in 2009 vroegen onderzoekers aan studenten om een hand in ijskoud water te dompelen. Wanneer de deelnemers tijdens deze ervaring een scheldwoord hardop herhaalden, waren ze in staat hun handen langer onder water te houden. Ook lieten ze achteraf weten minder pijn te hebben dan wanneer ze een neutraal woord hardop herhaalden.

Een theorie hierachter is dat vloeken helpt om je ‘vecht- of vluchtreactie’ te activeren. Je vecht- of vluchtreactie zorgt ervoor dat je hartslag stijgt en dat er meer adrenaline door je lichaam wordt gepompt. Twee reacties die pijn toleranter maken.

2. Goed getimed vloeken

Worstel je wel eens om een moeilijke taak te voltooien? Neem de tijd om te zeggen hoe je er echt over denkt. Studies tonen namelijk aan dat wanneer je mensen in stressvolle situaties brengt en hen vertelt dat ze niet kunnen vloeken, hun prestaties dalen en hun stresservaring veel groter is. Als voorbeeld worden piloten en chirurgen gebruikt. Er is bewezen dat piloten en chirurgen die mogen vloeken, beter in staat zijn om te herstellen van stressvolle gebeurtenissen. Denk aan een lastige landing of een ingrijpende operatie. Lees hier meer over tips voor stressvolle situaties.

3. Schelden kan je helpen omgaan met gezondheidsproblemen

Het helpt namelijk bij het verwerken van je emoties. Voor mensen die herstellen van een langdurige ziekte is vloeken echt nuttig in termen van het verwerken van emoties. Dit geldt vooral voor mannen. Vloeken is dan namelijk een manier om over verdriet en verlies te praten, zonder het gezicht te verliezen als ‘stoere man’ door te huilen of toe te geven aan angst bijvoorbeeld.

4. Vloeken wanneer je zweet, kan je fysiek sterker maken

Je kent de grepen wel om je vinger, hand of arm aan te spannen. Wel, ze werken volgens onderzoekers beter als je vloekt terwijl je knijpt. Vloeken verhoogt dan namelijk tijdelijk je veerkracht en je kracht. Probeer het eens tijdens je workout in de sportschool, herhaal wat woorden en bekijk wat het voor jou betekend. Kijk niet raar op wanneer mensen je boos aankijken, jij weet nu waar het goed voor is!