Je voelt je al maanden ongelukkig, je hebt veel last van hoofdpijn en je bent ontzettend prikkelbaar. Je hebt ook gewoon veel aan je hoofd en het is nooit (goed) genoeg voor jouw gevoel. Dit zijn allemaal tekenen van stress. Erg vervelend als je er last van hebt en het is moeilijk zomaar achter je te laten. De meest voorkomende oorzaak van stress is een te hoge werkdruk. Dit kan komen doordat iemand van je verwacht dat je het super goed doet, maar dit kan ook omdat je misschien te veel werk hebt aangenomen. Wij zijn er natuurlijk om jou ook hierbij een handje te helpen!

Blijf je stress de baas met deze handige tips:


Moeten, moeten en nog eens moeten

Houd op met het altijd maar ‘moeten’ van dingen. Het lijkt misschien alsof iedereen super veel van je verwacht en jij denkt dat alles mis gaat als jij het niet doet. Maar vaak zijn het niet de anderen waarvan je zoveel moet doen, meestal moet dit dus van jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn en geef je werk nou eens aan anderen, ook zij doen waar ze goed in zijn! Pas je doelen aan als deze onhaalbaar zijn en maak deze haalbaar voor jezelf. Je weet zelf je grenzen en die moet je volgen.

Gezonde voeding en sporten

Stress maakt je moe en dat is heel logisch! Je wilt het liefst met een grote pizza op de bank ploffen. Dit lijkt op dat moment het beste, maar op de lange termijn geeft het je juist meer stress. Zorg ervoor dat je gezond blijft. Door een gezonde levensstijl kunnen je lichaam en geest beter tegen spanningen. Van sporten krijg je meer energie en het werkt ook nog eens stress verlagend!

Praten

Blijf vooral niet alleen met je problemen lopen. Heb je het echt te druk en kan je het eigenlijk niet aan? Vertel dit dan aan je collega’s of aan je baas. Er bestaat namelijk een grote kans dat ze het niet door hebben. Als je het vertelt kunnen ze hier rekening mee houden. En ook voor deze tip geld: Je weet zelf je grenzen en deze moet je volgen!

Gun jezelf wat ontspanning!

Plan vaste momenten voor jezelf, waar je even in kan ontspannen. Hoe je dat doet maakt eigenlijk niet uit: lees een boek, drink een kop thee of ga in bad! Kijk wat voor jezelf het beste werkt en plan dit voor jezelf in. Heb je een vrije dag? Gebruik die dag dan ook om echt te ontspannen. Of misschien vind je het juist fijn om dit na of voor je werkt te doen! Luister goed naar jezelf!


Lees ook:

Heb je moeite met ontspannen? Deze dieren kunnen je helpen!

5 tips voor een gezonder leven in 2018!

8 tips om meer rust in je hoofd te creƫren