De smaken zoet, zuur, zout en bitter klinken ons allemaal bekend in de oren. Meer basissmaken zijn er niet, of toch wel? De vijfde smaak umami wordt ook wel de smaak van de heerlijkheid genoemd. Dat klinkt niet verkeerd toch? Maar wat is de vijfde smaak umami dan precies?


Herkomst

Umami wordt voornamelijk gebruikt in Aziatische gerechten. De vijfde smaak is ontdekt door de Japanse Kikunae Ikeda. Hij vond dat er in zijn favoriete zeewier bouillon een smaak zat die hij niet thuis kon brengen. In 1908 is hij daarom een onderzoek gestart naar deze onbekende smaak. Vandaar de Japanse naam voor de vijfde smaak. ‘Umai’ betekent heerlijk in het Japans en ‘mi’ staat voor smaak. Deze naam is gegeven omdat veel gerechten met umami, vaak heerlijk worden gevonden. Deze smaak zit bijvoorbeeld in truffel, tomaat en ui.

Hoe ontstaat de smaak umami?

De smaak komt naar voren door de hoeveelheid glutamaat. Glutamaat is een smaakversterker en wordt ook in veel gerechten daarvoor gebruikt. Van de smaak umami maak je meer speeksel aan waardoor de smaak van een gerecht of product veel intenser wordt. De smaak komt ook veel voor in producten die van nature al veel glutamaat bevatten.

Umami: waar smaakt het naar?

We horen je al denken: ‘Waar smaakt deze heerlijkheid dan naar? Bevatten al mijn favoriete gerechten dan deze smaak?’ Nee, zo werkt het helaas niet. Het is lastig om precies te beschrijven waar umami nou echt naar smaakt. In ieder geval versterkt umami de smaken zout en zoet. Ook wordt de smaak als hartig en intens beschreven en geeft het een smaak meer diepgang.

Producten met umami

Wil je nou zelf ervaren hoe de vijfde smaak umami smaakt? Dan kan je het beste meerdere producten proeven die veel umami bevatten en proberen een overeenkomst te vinden. De volgende producten die we veel gebruiken in onze dagelijkse maaltijden bevatten een hoog gehalte aan umami:

 1. Tomaten
 2. Gerijpte kaas
 3. Ui
 4. Knoflook
 5. Kip
 6. Gerookte zalm
 7. Truffels
 8. Balsamico
 9. Gedroogde ham
 10. Koemelk
 11. Wortel

Lees ook

Wat is de vijfde smaak umami?

Smaakt koriander voor jou naar zeepsop?

Wat is de vijfde smaak umami?

Dit gebeurt er met je smaakpapillen als je vega(n) gaat eten

Wat is de vijfde smaak umami?

Proef de authentieke Japanse keuken bij IZAKAYA