Ook tijdens de warme zomermaanden kan je weerstand soms een extra handje gebruiken. Wij hebben ons verdiept in een studie die aantoont dat drie voedingsmiddelen het immuunsysteem het meeste versterken. Lucky us; want deze voedingsmiddelen zijn ook nog eens heel erg lekker. Helemaal geen straf dus om hier wat extra van te nemen.

Het immuunsysteem

Je immuunsysteem is je afweersysteem. Hoe hoger je afweer, hoe minder kans dat je hebt om ziek te worden. Het immuunsysteem beschermd je onder anderen tegen verhongering en uitdroging. Nu is het anno 2018 voor de meeste misschien een ver-van-het-bed-show met zoveel eten en water om ons heen, toch is het belangrijk om je immuunsysteem te onderhouden. Juíst met dit mooie weer.

 

Twee liter water per dag

 

Je droogt sneller uit, wat een groot effect heeft op het immuunsysteem. Gifstoffen en andere onzuiverheden die je gedurende een dag binnenkrijgt, worden namelijk niet efficiënt verwijdert wanneer er onvoldoende water in ons lichaam is.

Vitaminen en mineralen als brandstof

Vitaminen en mineralen zijn cruciaal voor een heleboel enzymen die een deel uitmaken van het immuunsysteem. Enzymen werken als een soort van motor voor je cellen. Een enzym maakt een reactie mogelijk of vertraagt een reactie. Een enzym wordt daarbij zelf niet verbruikt of verandert niet van samenstelling. Enzymen hebben brandstof nodig om hun werk goed uit te voeren, en vitamines en mineralen fungeren als deze brandstof. Te weinig vitamines en mineralen zorgen er dus voor dat de enzymen hun werk niet kunnen doen. Hierdoor kan het lichaam ziek worden, omdat wederom gifstoffen en onzuiverheden niet goed afgevoerd kunnen worden.

Photo by Adrienne Leonard

En dan nu de drie voedingsmiddelen die je hier het beste bij helpen

Grote kans dat jij een van deze drie al thuis in jouw koelkast of keukenkastje hebt liggen. In ieder geval heb je deze drie zeker al wel eens gegeten.

1. Aardbeien

Aardbeien bevatten een grote hoeveelheid aan vitamine C. Net als voedingsdeskundige Andy Bellatti, raden wij aan biologische aardbeien te eten. Aangezien je een aardbei niet kan schillen, is de kans dat je verdelgingsmiddelen binnen krijgt groter. Ga voor deze lekkere gezonde zure aardbeien matten.

2. Amandelen

Een bron aan vitamine E en één van de meest gezonde noten die er bestaat. Deze noot bevat weinig verzadigde vetten en veel gezonde onverzadigde vetten. Tip van de dag; Je kunt er ook amandelmerk of deze overheerlijke crackers van maken.

3. Kikkererwten

Een handje vol kikkererwten is goed voor 25% van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid zink. Zink is een mineraal dat niet alleen belangrijk is voor het immuunsysteem, maar ook voor de stofwisseling en de ontwikkeling en groei van je lichaam. Tegenwoordig kun je bijna op elke hoek van de straat hummus krijgen, in allerlei verschillende smaken. Probeer ook eens deze Buddhabowl met zoete aardappel en kikkererwten.

Photo by Alexandra Andersson

 

Bekijk hier de uitleg van voedingsdeskundige Andy Bellatti.