Fan van de Aziatische keuken? Wij bij freshhh wel, alleen willen we niet altijd en elke dag een heleboel koolhydraten eten. Mocht je dus al een koolhydraat-rijke lunch hebben gehad, is het wel lekker om als avondmaal een receptje te hebben dat niet zo heel zwaar op de maag valt. Maar zoals de courgetti, pasta kan vervangen, kan bloemkool, rijst vervangen. En daar kun je dus ook een heerlijke nasi kuning van maken! Laten we aan de slag gaan!

Bereiding nasi kuning

 1. Doe water in de waterkoker. Dit gaat sneller dan op het vuur en in dit water koken we straks de Chinese wok groenten.
 2. Zet een pan met water op het vuur. Hierin koken we aan het einde de bloemkoolrijst.
 3. Snijd de kippen dijfilet in blokjes. Doe deze in een kom en voeg wat zout en de tamarindepasta toe samen met een beetje sambal. Mix dit goed. Heb je de tijd, dan is het een goed idee om de kip al wat eerder te marineren en een tijdje in de koelkast te zetten. Op deze manier worden de smaken nog beter opgenomen.
 4. Als het water uit de waterkoker gekookt is, doe je dit in een tweede pan en zet deze vervolgens op het vuur.
 5. Voeg een klein stukje trassi en de Chinese wok groenten toe aan het kokende water. Kook de groenten in zo’n 8 minuten beetgaar.
 6. Zet ondertussen een braadpan op het vuur, gebruik een scheutje (wok)olie en braad de stukjes kip goed gaar.
 7. Voeg 2 minuten voordat de groenten gaar zijn, de kurkuma en het citroengras toe aan de 1e pan, waarvan het water inmiddels kookt.
 8. Voeg vervolgens hier de bloemkoolrijst* aan toe en kook deze ongeveer  1 á 2 minuten.
 9. Giet de bloemkoolrijst goed af, doe het terug in de pan (zonder water) en voeg de helft van de geraspte kokos en wat zout toe. Mix dit goed.
 10. Giet nu de wok groenten af en voeg hier de andere helft van de geraspte kokos met wat zout en een beetje sambal (naar smaak) aan toe. Mix goed.
 11. Wanneer de kip gaar is (wit vanbinnen), serveer je de drie onderdelen los van elkaar op een bord óf je husselt het gewoon lekker door elkaar, wat je lekker vind!

Eet smakelijk!

*Vind hier het recept voor bloemkoolrijst.