Iedereen heeft vast wel eens last gehad van angst of stress. Angst kan ook een reactie zijn op een vage of onbekende bedreiging of gevaar. Je maakt je zorgen maar je weet niet zo goed waarom. Als we aan het woord stress denken, denk je snel aan spanning en druk. Als je te veel en te vaak stress hebt, zal je hele lichaam hier de gevolgen van merken. Gelukkig zijn er een hoop verschillende natuurlijke middelen die je kunnen helpen deze angst of stress te verminderen.


Neem een bad

Als je in het bezit bent van een bad, neem dan eens een lekker warm bad. Dit is een fijne manier om de zintuigen van je lichaam tot rust te laten brengen. Gebruik een paar druppels lavendelolie. Lavendel staat namelijk al duizenden jaren bekend om zijn rustgevende en kalmerende werking. Lees hier hoe je een perfect bad moment voor jezelf maakt!

Mediteren

Mediteren is een spirituele manier om contact te maken met jezelf. In ons drukke leven hebben we soms weinig tijd om even tot jezelf te komen. De bedoeling van mediteren is ook om je eigen denkwijze te begrijpen in plaats van er tegen te vechten! Er zijn verschillende vormen en technieken en je hoeft ook echt niet altijd in de lotushouding te zitten. Je kunt mediteren waar en wanneer je maar wilt, en ik welke houding jij dat prettig vind!

Thee

Groente thee en kruidenthee helpen om je vochtbalans op peil te houden. Het drinken van 2 tot 3 goede koppen thee helpt je gezondheid al te verbeteren. Ook muntthee geeft je een oppepper en helpt om alles weer even wat helderder in je hoofd te krijgen. Lekker met wat honing!

Luister naar je onderbuik

Je herkent het vast wel, iets loopt niet helemaal lekker of gaat niet goed. Je kunt je vinger er misschien niet direct op leggen maar het geeft je wel een naar gevoel in je onderbuik. Luister vaker naar je intuïtie. Het kan een signaal zijn dat dingen niet zo goed gaan. Misschien zijn er dingen die meer energie van je vreten dan geven waardoor je erg gestresst kan raken. Voel aan wanneer je de spanning voelt, en kijk voor jezelf of het wel goed voelt of niet!

Powernap

Voel je je snel moe en gespannen? Zoek dan even een rustig plekje voor jezelf. Sluit je ogen, zorg voor een rustige ademhaling en doe een klein dutje. In korte tijd kan dan het stresshormoon in je lijf verminderen en stijgt het serotoninegehalte. Na zo’n powernap van ongeveer 15 minuten voel je je al snel een stuk beter en meer ontspannen.

Massage

Masseren hoort thuis is het lijstje met medicijnen tegen stress. Door de aanraking van de huid maakt je lichaam het knuffelhormoon oxytocine aan. Daardoor voel je je relaxter en het vermindert ook de aanmaak van het stresshormoon. Een goede massage helpt ook om je spieren meer te ontspannen. Er is dus genoeg reden voor een goede, lekkere massage. Wil je weten hoe je dat doet? Dat lees je hier!


Lees ook:

faalangst? 3 tips die je hierbij helpen!

Laat je stress achter en kom tot rust op het ‘Inner Peace’ event

Zet in je agenda: Rust!