Planken is effectief voor je hele core, van je schouderspieren tot je kuiten. Het is daarom ook een veelvoorkomende oefening in sportroutines. De herhaling kan daarom misschien een beetje saai worden, zeker omdat het ook een vrij statische oefening is. Heb jij de gewone plank al helemaal onder de knie? Dan is het tijd om te variëren. Wij zetten 6 plank varianten voor je op een rij zodat deze effectieve oefening jou niet gaat vervelen!

1. Mountain Climbers

via GIPHY

Bij deze oefening bedenk je misschien niet dat het eigenlijk een plank is, maar dat is het wel degelijk. Je begint in een hoge plank positie en tilt je knieën naar je borst terwijl je je rug recht houdt. Een hele goede oefening voor je conditie die eigenlijk niet in jouw HIIT routine mag ontbreken.

2. Toe tips

via GIPHY

Hierbij tik je vanuit een hoge plank met je vingers steeds je tegenovergestelde tenen aan. Doordat je omhoog en naar beneden gaat is het lekker zwaar voor je armspieren. Zorg er ook voor dat je je buik goed aangespannen houdt en je je rug recht houdt.

3. Abs plank

via GIPHY

Dit is een van onze favoriete plank varianten. Pak je buikspieren aan terwijl de rest van je lichaam ook aan het werk moet. Bovendien is dit een hele goede oefening voor je balans! Span je core dus goed aan want zo val je minder snel om. Doe dit natuurlijk aan beide kanten en zo heb je een buikspieroefening en plank in een!

4. In out

via GIPHY

Doordat je een soort spring beweging maakt tijdens het planken maak je deze oefening iets zwaarder voor jezelf. Wil je nog meer uitdaging? Doe dan een resistance band om je benen zodat het lastiger is om ze uit elkaar te spreiden. 

5. Side dips

via GIPHY

Deze oefening lijkt misschien makkelijk maar hij is superzwaar. Hij is vooral heel goed voor je schuine buikspieren en helpt je ook van je heuptassen af te komen. Waar wacht je nog op? Hip dips horen in jou plank routine!

6. Last but not least

via GIPHY

Deze oefening is met recht een van de meest hardcore plank varianten. In dit voorbeeld doet ze het voor met een resistance band om haar enkels maar zonder is het ook al zwaar genoeg. Zak door je armen terwijl je je knie naast je borst omhoog brengt. De perfecte total body oefening!

 

We hopen je zo geïnspireerd te hebben eens een van deze plank varianten te proberen. We kunnen je sowieso aanraden je meest uitgevoerde oefening af en toe een beetje aan te passen. Zo houd je mentaal en fysiek een beetje spannend voor jezelf. Nog niet overtuigd? Lees hier 6 redenen waarom jij zou moeten planken. Sport je liever samen? In deze workout voor 2 zitten ook 2 plank varianten om samen te doen!