Heb jij planken al toegevoegd aan je sportroutine? Vaak ziet deze oefening er simpel uit, maar het is veel zwaarder dan je denkt. Je traint er namelijk bijna je hele lichaam mee. Welke voordelen heeft planken dan eigenlijk nog meer?

1. Het is makkelijk

Planken is niet ingewikkeld. Voor de basisplank ga je eerst op je buik liggen. Plaats dan je ellebogen onder de schouders en zet je tenen in de vloer. Druk vervolgens je bovenlichaam omhoog op je onderarmen ook en til je benen van de grond. Vind je het lastig om in een keer je lijf omhoog te brengen, steun dan als tussenstap op je knieën.

Je steunt nu op je onderarmen en tenen. Vervolgens maak je van je lichaam een zo recht mogelijke plank. Ook je schouders, heupen en voeten vormen een rechte lijn, parallel aan de grond. Je rug mag niet bol of hol zijn. Trek je navel in. Probeer niet naar beneden of recht voor je uit te kijken, maar naar de plek tussen je handen. Dit lijkt heel simpel, maar het kost flink wat inspanning om je lichaam zo recht als een plank te houden. Voor je het weet zakken je billen namelijk richting de grond of houd je ze juist te veel in de lucht.

2. Je kunt overal planken

Het voordeel is dat je voor een potje planken niet door de regen hoeft te fietsen naar de sportschool. Je kunt het op elke vlakke ondergrond doen. Thuis op de vloer bijvoorbeeld ook. Buiten is bijvoorbeeld een grasveld een fijne plankplek, maar de echte fanatiekelingen doen het natuurlijk ook gewoon op straat, in het bos en op het strand.

3. Je hebt er niets voor nodig

Je hebt niet veel nodig voor deze oefening. Heb je snel last van zere knieën of ellebogen, dan is een zachte ondergrond wel prettig. Ga dan bijvoorbeeld buiten op zoek naar gras of rubberen tegels op een speelplein. En gebruik binnen eventueel een yoga- of sportmat als je een harde vloer hebt. Mocht je geen matje hebben, ga dan op een dikke handdoek of kleed liggen. Even planken kan prima tussendoor, dus ook in je alledaagse kleding. Doe het op blote voeten, sokken of comfortabele schoenen.

4. Je traint bijna je hele lichaam

Als je de plank goed uitvoert, train je er bijna je hele lichaam mee. Je zult waarschijnlijk als eerste spanning voelen in je buik en in je rug. Om een rechte plank te vormen, moet je naast je buikspieren ook je bilspieren aanspannen. Bovendien zet je je bovenbenen, armen en schouders aan het werk.

5. Het helpt tegen blessures

Met planken train je je core-stability. Met ‘core’ wordt je romp of je kern bedoeld: een korset van spieren rondom je rug, buik en bekken. Bij het uitvoeren van allerlei bewegingen heb je deze spieren nodig. Een stabiele, sterke kern vermindert dan ook het risico op blessures en daarom is het verstandig om de stabiliteit van je kern te trainen. Planken is daarom een goede core stability-oefening, net als het ‘bruggetje’ en opdrukken.

6. Veel variaties

Heb je de basisplank onder de knie en begin je deze een beetje saai te vinden? Dan kun je aan de slag met allerlei variaties. Hieronder zijn er wat voor jou op een rijtje gezet.

  • Zijwaartse plank: Ga liggen op je zij en laat je voeten op elkaar rusten. Steun met je onderarm en elleboog op de vloer. Til jezelf op, maar houd de onderarm op de vloer: je lichaam vormt samen met de grond een driehoek. Zorg voor een rechte lijn van schouder, heup en voet. Voor een extra uitdaging til je je bovenliggende been hierbij op.
  • Hoog-laag: Begin in een hoge plank: deze is hetzelfde als de basisplank, maar dan met gestrekte armen. Ga vervolgens naar de basisplank door eerst op je ene en vervolgens ook op je andere onderarm te leunen. Daarna strek je eerst de ene en daarna de andere arm zodat je weer in de hoge plank komt. Zo wissel je hoog en laag steeds af. Krijg je pijnlijke armen? Focus je dan op je kern.
  • Omgekeerde plank: Ga recht op de grond zitten met je benen gestrekt. Zet je handen ongeveer 20 centimeter achter je plat op de grond en duw je heupen omhoog tot je zo recht bent als een (omgekeerde) plank.
  • Met een maatje: Ga tegenover je trainingsmaatje liggen in de hoge of basisplank. Til vervolgens allebei je rechterarm op en geef elkaar een high five. Zet je hand of warm weer op de grond en geef elkaar daarna een high five met de linkerhand.
  • Superman: Begin in de basisplank of de hoge plank. Til rustig één arm op naar voren en til vervolgens het tegenovergestelde been op. Heb je je linkerarm in de lucht, dan houd je dus tegelijkertijd je rechterbeen omhoog. Houd dit even vast en wissel daarna af met je andere arm en been.
  • Met een fitnessbal: Je kunt ook planken met je handen, armen of voeten op een fitnessbal. Door het gewiebel van de bal moet je core extra hard werken om je lichaam in evenwicht te houden.

Probeer ook:

Beweeg meer op kantoor met deze mini werkplek workout!

Home workout voor sterke buikspieren en een strakke buik!

Met deze ballet beautiful workout train je jouw hele lichaam strak!