Vlak na een training moeten je spieren herstellen van de inspanning. Door dit herstellen wordt je sterker. De bouwstoffen die jouw lichaam hier het beste bij helpen zijn eiwitten. Gemiddeld gezien wordt aangeraden om 20 gram eiwitten te eten binnen een halfuur na lichamelijke inspanning. Als je dit doet zul je sneller resultaat zien van je inspanningen omdat je je lichaam een steuntje in de rug geeft. Wij zetten voor jou 10 eiwitrijke snacks op een rijtje die je vlak na het sporten kunt eten.

1. Ei

Heel logisch en misschien een beetje flauw, maar in ei zitten natuurlijk erg veel eiwitten. Een gekookt ei is het gezondst omdat bij bakken toch al snel veel vet in de vorm van olie of boter wordt gebruikt.

2. Chocolademelk

Oke, wel het liefst de magere variant dan. Neem een pakje chocomel mee in de auto of naar de sportschool zodat je deze meteen kunt nuttigen na het sporten. Lekker en hartstikke makkelijk eiwitten snacken dus!

3. Knäckebröd met hüttenkäse

Knäckebröd is een bron van vezels en Hüttenkäse een hele jonge magere kaas vol eiwitten. Kleed de cracker aan met tomaatjes en en Italiaanse kruiden en je hebt een heerlijk eiwitrijk tussendoortje.

eiwitrijke snack
Dyonne Bakker

4. Geroosterde kikkererwten

Dit tussendoortje is een heerlijke vervanger voor een schaaltje chips en perfect als je van hartig houdt. Deze eiwitrijke snack is ook nog eens leuk om zelf te maken! Check ons recept hier.

5. Sojayoghurt

Sojayoghurt is een plantaardige vorm van gewone yoghurt gemaakt van sojabonen. Sojabonen zijn peulvruchten, het soort groente dat er om bekend staat veel eiwitten te bevatten. Eet het los of verwerk het in een smoothie en jij hebt je eiwitten voor vandaag weer binnen!

6. Lijnzaad crackers

Lijnzaad is ook een hele goede bron van eiwitten. Je kunt deze crackers natuurlijk in de supermarkt kopen maar je kunt ze ook zelf maken. Zelfgemaakte lijnzaadcrackers zijn lekker en een stuk goedkoper dus probeer het vooral een keer zelf uit met dit recept!

eiwitrijke snack
fooduzzi.com

7. Pindakaas

Van pindakaas wordt je groot en sterk. Dat wist je waarschijnlijk al van reclames, maar het is ook echt waar! Omdat pindakaas natuurlijk van pinda’s worden gemaakt. Pinda’s zijn net als sojabonen peulvruchten, en dus zitten er lekker veel eiwitten in. Het liefst op een volkorencracker of volkorenbrood en heerlijk en gezond in combinatie met banaan.

8. Skyr yoghurt

Dit zuivelproduct komt uit Scandinavië. Wij vinden het een soort kruising van yoghurt en kwark: het is gemaakt van magere yoghurt maar heeft meer de structuur van kwark. Skyr bevat meer eiwitten dan magere kwark en is daarmee een lekkere eiwitrijke snack voor na het sporten.

9. Tempeh

Tempeh is een bom aan eiwitten en wordt vaak als vleesvervanger gebruikt. Het bevat maarliedst 22 gram eiwitten per 100 gram tempeh! Maak bijvoorbeeld deze pokebowl met gemarineerde tempeh en haal alleen al 44 gram eiwitten uit de tempeh!

eiwitrijke snack
iStock

10. Havermout

Havermout is ook een goede bron van eiwitten en makkelijk in een snack te verwerken. Je kunt het natuurlijk in je smoothie doen, of maak een ouderwets havermoutpapje.

 

We hopen je zo geïnspireerd te hebben om eens iets anders te proberen dan een eiwitshake die, zeg eens eerlijk, qua smaak eigenlijk altijd een beetje tegenvalt. Is het tijd voor een diner in plaats van een snack? Probeer bijvoorbeeld dit eiwitrijke recept met gemarineerde kip en zilvervliesrijst.