Ben jij iemand die bijna elke dag fanatiek en intensief sport? Dan ken je vast wel het gevoel dat je meteen na de training het liefst op de bank wil ploffen en het lichaam rust wilt geven. Wacht daar nog heel even mee, want door de laatste paar minuten van je training in te plannen voor een cooling-down is veel beter voor het lichaam. Hieronder vertel ik je waarom dat zo belangrijk is.

De warming-up

De meeste sporters kennen het begrip warming-up wel en ook dat het belangrijk is. Je bereid je lichaam namelijk voor op een intensieve inspanning. De hartslag gaat langzamerhand omhoog en de spieren worden warm. Na een training vergeten sommige sporters een cooling-down te doen, dat is niet zo heel verstandig. Een cooling-down is net zo belangrijk als een warming-up en ik vertel je waarom.

het belang van een cooling down

Een cooling-down

Als je van inspanning naar rust gaat doet dat veel met je bloedsomloop. Het bloed in rust zakt naar beneden, naar je benen en niet naar het hoofd. Dit zorgt voor een duizeling gevoel en de kans op flauwvallen is dat zeer groot. Door een paar minuten een cooling-down te doen zorg je ervoor dat de bloedsomloop weer langzaam door het lichaam wordt gepompt en het ritme van het hart volgt.

Door rustig uit te lopen op de loopband of te fietsen breng je het lichaam weer langzaam in ruststand en dat helpt tegen kramp. Het is heel vervelend als je plotseling kramp krijgt. Een goed gevoel wil je vasthouden na een training en kramp is het laatste wat je wilt.

Door intensieve inspanning hoopt het stofje melkzuur op in je spieren. Door een cooling-down te doen, helpt het je om de hoeveelheid melkzuur in je spieren te verminderen.

De kans op blessures wordt kleiner, als je na de training even een cooling-down inplant. De afvalstoffen in de spieren worden door rek en strekoefeningen uit je lichaam gespoeld.

Vergeet voortaan niet na een training een cooling-down te doen, het heeft meer voordelen dan nadelen.