Nu het zonnige lenteweer voorlopig nog even op zich laat wachten is het moeilijk om jezelf te motiveren te gaan sporten in de regen. Je zit net lekker warm binnen terwijl het buiten guur en nat is. Maar wat nou als wij je vertellen dat sporten in de kou juist beter is? Science says dat je in de kou meer calorieën zou verbranden dan met gemiddelde tot warme temperaturen. Lees er hier alles over. 

Is in de kou sporten beter voor het verbranden van calorieën?

Technisch gezien is het antwoord hierop: Ja. ‘Het klopt dat je iets meer calorieën verbrandt in koud weer. Dit komt doordat je stofwisseling meer energie van je vraagt om je lichaam warm te houden in de kou. Dat stukje extra werk voor je lichaam betekent dat je meer energie verbruikt,’ vertelt personal trainer en trainingsfysioloog Glen Haley. Helaas is dit effect alleen niet genoeg om een verschil te maken. ‘In de context van training is het helaas niet genoeg om dit verschil ook echt mee te laten tellen. Het is toch echt de mate en zwaarte van de inspanning die het verschil maakt. Niet het koude weer.’

Verbranden we meer vet als we in de kou sporten?

Je lichaam bestaat uit verschillende typen vetweefsel, zo heb je het ‘witte’ en het ‘bruine’ vetweefsel. Bruin vetweefsel is vooral te vinden rondom de nek en is veel aanwezig bij baby’s. Baby’s kunnen zich nog niet goed warm houden, daarom bevatten de lichamen van baby’s zo’n extra spekkie. Zodra je ouder wordt neemt dit af, maar het gaat nooit helemaal weg. Het bruine vetweefsel activeert wanneer het kouder wordt, zodat je lichaam zichzelf warm kan houden. Of dit ook echt helpt bij het verbranden van meer vet, is niet duidelijk.

Naast bruin vetweefsel heb je ook nog wit vetweefsel. Het witte vetweefsel zorgt voor de opslag van vet in de cellen. Vooral de vetopslag rond de organen in de buik zorgt voor een hoger risico op ziektes gerelateerd aan overgewicht. Wit vetweefsel reageert meteen op koude temperaturen, maar kan geremd worden door ontstekingen en bij overgewicht.

Er gebeurt dus wel degelijk iets met je vetverbranding als je sport in de kou, het effect is alleen niet zo groot. Het heeft daarom geen extra voordelen om elke ochtend wanneer het kwik is gedaald naar -5, je hardloopschoenen aan te trekken. Bovendien zal een rondje rennen in de regen je eerder een snotneus bezorgen, iets wat je nu liever ook voorkomt.

Is trainen in de kou slecht?

Je hebt vast wel eens gehoord van vitamine D. Dit is erg belangrijk, vooral als je last hebt van een winterdip. Kort samengevat is het belangrijk om veel tijd buiten te spenderen om aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine D te komen. Sporten in de winter kan hier dus goed bij helpen, want het houdt je vitamine D-niveau op de peil. Vertik je het nu écht om buiten in die kou te gaan trainen, kun je die vitamines gelukkig ook uit verschillende voeding halen. Zorg er wel voor dat je je dagelijkse hoeveelheid zonlicht binnenkrijgt. Ga bijvoorbeeld eens een middagje wandelen of de hond uitlaten.

Trainen in de kou is dus niet slecht – stiekem zelfs best goed voor je – alleen het kan wel de kans op blessures vergroten, omdat je spieren koud zijn zodra je begint. Begin daarom altijd met een goede warming-up voordat je gaat sporten. Zo verrek je geen spieren en warm je lekker op voordat je de kou in gaat. Tip voordat je buiten gaat sporten: trek iets warms aan!

Ben jij niet zo’n koukleum en ben je benieuwd wat een koude douche of ijsbad kan doen voor jou sportprestaties? Wij schreven eerder al over de voordelen van koud douchen. De absolute expert op dit gebied is natuurlijk Wim Hof, The IcemanLees hier wat een ijsbad kan doen voor jouw herstel en prestaties. .