Begin je met sporten, dan kom je waarschijnlijk voor de volgende vraag te staan: wel of geen eiwitshakes? In jouw gym zie je waarschijnlijk de één na de ander met de fitness beker rondlopen. Maar hoe helpt een proteïne shake jou bij het sporten?


Zo gebruik je eiwitshakes

Het is natuurlijk logisch dat iedereen die veel tijd in de sportschool doorbrengt, proteïne shakes drinkt. Ze werken als aanvulling op je voeding na een training en helpen je met het herstel en de opbouw van je spieren. Soms heb je na het sporten geen tijd om nog te koken of te mealpreppen, en dan komt een shake goed uit. Het is namelijk belangrijk dat jij genoeg eiwitten binnenkrijgt na een intensieve training. Maar waarom is dit zo belangrijk?

Het zit zo. Hoe meer spieren je kweekt, hoe meer vet je verbrandt. Eiwitten zijn dus onmisbaar wanneer je spieren wilt kweken. Je gaat namelijk een aanvulling nodig hebben wanneer jij intensief sport en dus vet verbrandt. Proteïne shakes helpen je het aantal eiwitten in je voeding te verhogen. Je kunt ze gemakkelijk voor, tijdens of na een training innemen. De voorkeur heeft meestal na een training, omdat je je eiwitinname juist dan weer aan wilt vullen. Ook kunnen proteïne shakes je helpen met afvallen.

Valkuilen van het gebruik van eiwitshakes

Zoals je misschien al verwacht had, zitten er ook een paar nadelen aan het innemen van eiwitshakes. Ten eerste wil je er beslist voor zorgen dat je niet teveel eiwitten binnenkrijgt, want dit is heel ongezond. Wanneer je op regelmatige basis een teveel aan eiwitten binnenkrijgt, heb je een verhoogde kans op hard- en vaatziektien, nier- en leverproblemen en meer gezondheidsrisico’s. Zorg jij al dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt met je maaltijden? Pas er dan ook voor op dat je niet teveel eiwitten binnenkrijgt met eiwitshakes.

Nog een nadeel is dat een eiwitshake nou eenmaal niet alleen uit eiwit bestaat. Een tropische smaak en mooie kleur komt er nou eenmaal niet vanzelf in, zullen we maar zeggen. Zo worden er naast geur- en smaakstoffen vaak ook geraffineerde suikers toegevoegd. Resultaat? ons lichaam wordt er beslist niet blij van.

Alternatieven voor eiwitshakes

Gelukkig hebben we tegenwoordig een brede keuze aan eiwitshakes. Eet je bijvoorbeeld vegan, dan zijn er alsnog genoeg varianten op traditionele eiwitshakes die jij wel mag. Deze vegan shakes bevatten geen melk en zijn dus helemaal plantaardig. Het is natuurlijk beter om voor biologische of plantaardige eiwitshakes te kiezen, zonder smaak- en zoetstoffen. Het goede nieuws is dat je hiermee niet hoeft in te leveren op smaak.

Clear Vegan Protein is onlangs als wereldprimeur gelanceerd als veganistische eiwitshake. Deze shake bestaat uit hoogwaardig erwteneiwitisolaat, echt fruit en boordevol B-vitamines.  Elke portie bevat 50% van je dagelijkse aanbevolen inname en 10 gram eiwit – de perfecte aanvulling op je dagelijkse hoeveelheid. Het resultaat is een licht, smakelijk en fruitig alternatief voor traditionele eiwitshakes. Perfect dus als je op zoek bent naar een frisse vervanging van je melkachtige shake! Je kunt kiezen uit twee smaken, namelijk Strawberry en Lemon & Lime.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Myprotein Nederland 🇳🇱 (@myproteinnl) op

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt, is per persoon verschillend. Ben je erg fanatiek en bijna dagelijks in de sportschool te vinden? Dan is je richtlijn om per kilo lichaamsgewicht zo’n 1,8 gram eiwitten per dag binnen te krijgen. Voor iemand die niet zo vaak sport, ligt dit natuurlijk weer een stuk lager.

Conclusie: eiwitshakes kunnen je dus echt ondersteunen bij het sporten. Wel is het belangrijk om ze als aanvulling op je voeding te nemen, en niet in te zetten als vervanging. Maak een schatting van hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt en hoeveel je momenteel binnenkrijgt met je maaltijden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Myprotein Nederland 🇳🇱 (@myproteinnl) op