Iedere plant eigenaar herkent dit wel: volgens de verzorg instructies die bij de plant zaten doe je alles goed. Toch beginnen de blaadjes na een tijdje te hangen en worden ze bruin. Wat je ook doet, je plant lijkt steeds verder af te takelen. Je hebt geen idee waarom. Lees hier 5 redenen waarom jouw planten dood gaan en voorkom dit voortaan!

 

1. Ken je plant

Hoe kun je een plant de juiste verzorging geven als je niet weet wat hij nodig heeft? Sla de naam van de plant dus goed op in je geheugen (oké wie houden we voor de gek, je telefoon natuurlijk) of bewaar het etiket. Begint je plant er naar jouw idee gek of stervend uit te zien? Google de symptomen met de naam van jouw plant erbij en de oplossing voor jouw probleem is vast ergens op internet te vinden. Er zijn ook eindeloos veel Youtube filmpjes van plant recoveries.

planten dood

2. Less is more

Waarvoor geldt deze zin eigenlijk niet? Tja, truffelpasta, chocolade en water. Of nouja, dit laatste geldt voor jezelf, niet voor je planten. De meest voorkomende reden waarom planten dood gaan is vanwege een teveel aan water. Als de wortels van een plant constant in natte aarde staan gaan ze rotten en kunnen ze het water niet meer opnemen. Een oplossing hiervoor is een binnenpot met een bodem met gaten met daaromheen een buitenpot. Zo kan het teveel aan water de binnenpot uit en in de buitenpot stromen. Een andere optie is water geven van onderaf. Bijvoorbeeld door een schaaltje of kommetje onder een pot met gaten in de bodem te leggen. Zo neemt de plant het water van onderaf op en blijft het overige water in het schaaltje liggen.

3. Je planten hebben honger

Planten hebben net als mensen voeding nodig. Dit kun je toedienen in de vorm van potgrond, waar mineralen in zitten. Zonder deze bouwstoffen zullen jouw planten Hiernaast kun je plantenvoeding in vloeibare vorm toevoegen. Je hoeft alleen plantenvoeding toe te voegen in het voorjaar tot het najaar. In de winter groeien planten namelijk nauwelijks en hebben ze dus ook geen voeding nodig!

4. De seizoenen werken (niet) mee

Zoals onder het vorige kopje al is vertelt hoef je je planten alleen voeding te geven in de lichtere maanden. In de winter gaat een plant eigenlijk in een soort winterslaap. Hoe later het voorjaar is hoe minder zon een plant weer zal krijgen. Staat jouw plant er nogal zielig bij in november? Geen probleem, de plant is aan het overleven en zal vanzelf weer opbloeien zodra de lente begint. Geef hem niet te veel water en zeker geen voeding. Nog even geduld, de voorjaarszon zal je plant weer goed doen.

planten dood

5. Een passend potje

Een te klein potje is funest voor een plant. Dan kunnen de wortels zich niet goed verspreiden en zullen je planten dood gaan. Komen de wortels aan de onderkant de gaatjes uit? Dan is het tijd voor een grotere pot. Haal de plant voorzichtig uit de binnenpot, schud de aarde zoveel mogelijk los van de wortels en zet de plant in een nieuwe, grotere pot met verse potgrond. Je moet natuurlijk niet ineens van een mini- naar een megapot gaan want dit kan juist weer een oorzaak zijn van wortelrot.

Zo, dat was verhelderend. Wij, en jij hopelijk ook, begrijpen nu beter waarom onze planten dood gaan. Het leven van een planten vader of moeder gaat duidelijk niet over rozen. Ben jij jouw groene vingers nog aan het kweken en wil je meer over dit onderwerp weten? Check hier welke planten een luchtreinigende functie hebben, een stuk goedkoper dan een peperdure luchtfilteraar! En voor de luie plantenverzorger hebben we hier wat planten op een rij gezet die het ook in de winter goed doen.