Oh yes, it’s that time of the year again! Gezellig met vrienden en familie rond een heerlijk geurende pan met gesmolten kaas. Een tafel gevuld met brood en groenten. Allemaal even heerlijk om te dippen. Pas je op dat je lekkernij niet in het pannetje valt? Of juist wel, zodat je stukje brood zich omhult met extra veel kaas! Wij hebben speciaal voor deze knusse avond vijf van de lekkerste recepten voor kaasfondue verzameld. Kun je ook niet kiezen?

Basisrecept Kaasfondue

Voor alle onderstaande recepten, moet je eerste beginnen met het basisrecept. Want deze lekkerste kaasfonduerecepten zijn een variant op de standaard Zwitserse kaasfondue.

Benodigdheden

  1. 1 teentje Knoflook
  2. 500 gr Franse Gruyère kaas 47+
  3. 300 gr Geraspte emmentaler
  4. 1 mespunt gedroogde nootmuskaat
  5. Alcoholvrij: 300 ml volle melk en 1 el citroensap
  6. Met alcohol: 400 ml Droge witte wijn en 2 el Kirsch, 1 el citroensap en 1 el Maizena

Bereiding

Halveer het teentje knoflook en wrijf deze uit aan de binnenkant van de pan. Gebruik nu de ingrediënten voor alcoholvrij of met alcohol. Roer deze door elkaar en breng het aan de kook. Roer de kaas er in porties doorheen, tot dat er een gladde en dikke massa ontstaat. Voeg de nootmuskaat als laatste toe.

1. Truffel-kaasfondue

Voeg truffelolie toe aan het basisrecept. Je ruikt het eigenlijk al, truffelolie heeft een erg intense smaak. Gebruik dus ongeveer 4 el Truffelolie. Wil je hem lekker overheersend? Schenk dan bij en proef tussendoor of de fondue naar je wens is.

Extra lekker met: Champignons, groene asperges en gamba’s

2. Geitenkaasfondue

Vervang voor deze fondue beide kazen uit het basisrecept, door twee verschillende geitenkazen. Denk bijvoorbeeld aan een harde Hollandse geitenkaas en een Franse zachte geitenkaas. Houdt wel de zelfde hoeveelheid aan als in het basisrecept.

Extra lekker met: Appel, Walnoten, Druiven en krentenbrood

3. Zongedroogde tomaat-fondue

Gekke combinatie? Nee hoor, fondue en tomaten gaan heel goed samen. Gebruik 200 gram zongedroogde tomaten en pureer deze in een keukenmachine of gebruik een staafmixer. Wanneer er een glad mengsel ontstaat voeg je nog 20 gram olijven toe. Voeg dit mengsel uiteindelijk toe aan het basisrecept.

Extra lekker met: Knoflookbrood, verse ananas en gekookte pasta (Penne)

4. Pompoen-kaasfondue

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Pak een middelgrote ovenschaal en snijd een pompoen in stukken. Bestrooi de stukken pompoen met verse rozemarijn, tijm, peper en zout. Zet de ovenschaal voor 30 minuten in de oven. Pureer de helft van de pompoen in een keukenmachine of gebruik een staafmixer. Voeg de pompoen toe aan het basisrecept.

Extra lekker met: De overige stukken pompoen, geroosterde uienringen, en gebakken krieltjes

Pittige kaasfondue

Gebruik van beide kazen uit het basisrecept 100 gram minder en voeg 200 gram pittige chilikaas toe. Wil je jezelf echt uitdagen? Voeg dan jalapeños toe aan deze pittige kaasfondue.

Extra lekker met: Rauwe paprika, sla blaadjes, bruin meergranen brood en baby maïs

Lees ook

5x de lekkerste kaasfondues om zelf te maken

koolhydraatarme frittata met broccoli en oude kaas

5x de lekkerste kaasfondues om zelf te maken

Gezonde focaccia gevuld met spinazie en geitenkaas!