Wanneer je begint met het eten van plantaardig eten, zul je al snel merken dat je voor allerlei voeding alternatieven moet verzinnen. Denk hierbij aan zuivel: hiervoor zijn tegenwoordig allerlei alternatieven uitgevonden zoals sojamelk, kokosmelk, amandelmelk en ga zo maar door. Voor de mensen die de kazige smaak missen in hun vegan lifestyle, is daar gelukkig edelgist. En fun fact: het is niet alleen lekker voor bij je vegan dieet, maar het is ook gezond voor andere dingen! Benieuwd naar waar het dan goed voor is? Lees gauw verder om daar achter te komen.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wateetjedanwel.nl | Vegan 🍒 (@wateetjedanwel) on

Wat is edelgist?

Laten we heel eerlijk zijn: zoals je misschien wel op de foto hierboven ziet, ziet edelgist er niet heel smakelijk uit. We drukken het nog zacht uit als we zeggen dat het niet weinig weg heeft van visvoer en zaagsel. In tegenstelling tot het uiterlijk, is de smaak wel bekend voor velen. Het heeft een kazige smaak – en wordt daarom ook veel gebruikt als strooikaas. Edelgist is een inactieve, gedroogde gist die groeit op melasse. Het heeft dus een beetje een kazige smaak, maar is ook erg gezond.

Wat maakt edelgist zo gezond?

Edelgist draagt bij aan het versterken van je metabolisme, je huid en je haar. Ook helpt het bij het verbeteren van je weerstand en helpt het bij vermoeidheid. Dit komt allemaal omdat edelgist veel vitamines bevat: vitamine B1, B2, B3 en B6. Daarnaast bevat het ook veel foliumzuur. Edelgist zit bomvol plantaardige eiwitten en is daarom een goede toevoeging aan een vegan dieet. Je kunt van de edelgist bijvoorbeeld kaassausjes/spreads maken of het als strooikaas gebruiken. Superhandig!

Edelgist is te koop in weinig supermarkten, maar gelukkig wel veel te vinden bij biologische supermarkten zoals Ekoplaza. 

Zie ook

Edelgist: wat is het en waarom is het zo gezond?

Dit zijn de 5 gezondheidsvoordelen van gember

Edelgist: wat is het en waarom is het zo gezond?

Selfcare: waarom voor jezelf zorgen zo belangrijk is

Edelgist: wat is het en waarom is het zo gezond?

Recept: koolhydraatarme ovenschotel met courgette en tomaat