Je zou denken dat je met een lactose intolerantie helemaal geen kaas meer kan eten, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk nog best wat kazen die geen sporen van lactose bevatten. Gelukkig maar, want een leven zonder kaas dat gunnen we natuurlijk niemand. Hier lees je welke kazen je wel kunt eten met een lactose intolerantie.


De basics

Lactose staat ook wel bekend als melksuiker. Dit is namelijk een suiker dat in melkproducten zit. Wanneer je lactose intolerant bent dan kan je deze melksuiker niet goed verteren wat voor flink wat klachten kan zorgen. Deze melksuiker (lactose dus) wordt ook gebruikt in kaas en dus zou je denken dat je kaas meteen van je boodschappenlijstje kan schrappen. Of toch niet?

Oude kaas

Naast lactose, zitten er ook melkzuurbacteriƫn in kaas. Dit zuursel neemt steeds wat weg van de lactose waardoor de andere stoffen samenkomen en een kaas creƫren. Dus, hoe langer de kaas rijpt, hoe meer lactose er verdwijnt.

Deze kaas mag je wel eten met een lactose intolerantie

Jonge kaas zit er dus helaas niet in voor jou, maar er zijn genoeg oude en lange gerijpte kazen die je prima kunt eten met een lactose intolerantie.

  1. Gerijpte cheddar
  2. Parmezaanse kaas
  3. Pecorino
  4. Goudse kaas
  5. Gorgonzola en andere blauwe kazen

Het verschilt per persoon hoe gevoelig je bent voor lactose. Mensen die er minder gevoelig voor zijn zouden bijvoorbeeld ook nog best een wat jongere kaas zoals feta kunnen eten. Wil je er zeker van zijn dat je geen lactose binnenkrijgt? Check dan altijd even de verpakking of bezoek binnenkort naar deze toffe kaasbar.

Lees ook

Kazen die je wel kunt eten met een lactose intolerantie

Vegan Kaasfondue? Dat is nu verkrijgbaar bij deze winkel!

Kazen die je wel kunt eten met een lactose intolerantie

Recept: vegan kaasvlinders

Kazen die je wel kunt eten met een lactose intolerantie

Recept: pompoenrisotto met Parmezaanse kaas