Ayahuasca: de kans is groot dat je de naam pasgeleden voorbij hebt horen komen tijdens een gesprek, op tv of op sociale media. Zo ook heeft fitnessguru Fajah Lourens zich gewaagd aan het goedje. Het is een trending topic en is volgens sommigen zelfs het wondermiddel van moeder natuur. Zo zou het je lichaam en geest reinigen en je los kunnen maken van al je trauma’s, onzekerheden en negativiteit. Toch kan het middel gevaarlijk zijn. Lees hier alles wat je moeten over ayahuasca.


Wat ayahuasca is

Ayahuasca is een ceremoniële thee uit het Amazonegebied in Zuid-Amerika waar je van gaat hallucineren. Het wordt al eeuwen gebruikt om het lichaam en geest zogenaamd de reinigen of the ontwaken. De thee is een dikke, bruine en bittere stroopachtige drank en wordt voornamelijk gebruikt bij ceremoniele rituelen. Door de stoffen in de ayahuasca, onder andere DMT, kan je flink gaan trippen, verschillende bijwerkingen ervaren en diverse risico’s lopen. DMT valt in Nederland dan ook onder de Opiumwet I en wordt dus geclassificeerd als een harddrugs. Het is in Nederland dus illegaal.

Wat gebeurt er als je ayahuasca inneemt

Als je de thee inneemt, ervaar je een sterk lichamelijk en mentaal effect. Zo is de kans groot dat je aanvankelijk misselijk en duizelig wordt, en overgeven is gebruikelijk. Ayahuasca wordt ook wel ‘la purga’ genoemd, omdat het vaak voorkomt dat mensen moeten overgeven of diarree krijgen als ze onder invloed zijn van ayahuasca. Vervolgens begin je te trippen. Dit kan bij iedereen anders zijn, maar felgekleurde hallucinaties en overweldigende emoties zijn veelvoorkomend.

Je kan angstig worden, maar ook emotioneel, omdat er negatieve of emotionele herinneringen naar boven kunnen komen. Dit kan zo intens zijn dat je kan gaan huilen en het gevoel hebben alsof je bepaalde momenten herbeleefd. Ook kan je een spirituele ervaring hebben en het gevoel hebben alsof je achter de zin van het leven komt. Een ayahuasca tript duurt gemiddeld zo’n 2 tot 6 uur.

Waarom ayahuasca wordt gebruikt

Ondanks dat het illegaal is, worden Ayahuasca ceremonies steeds populairder. Je zou mogelijk nieuwe inzichten kunnen krijgen van de thee en eventuele negativiteit achter je kunnen laten. Sommige mensen die trauma’s, depressies hebben of zich al een lange tijd onzeker voelen. Zo gebruikt men de thee om los te komen van negatieve ervaringen en gedachten uit het verleden, maar men kan ook op zoek zijn naar hunzelf, spirituele verrijking zoeken of een herboren gevoel.

Waarom ayahuasca gevaarlijk kan zijn

Ayahuasca is een psychedelisch middel en dat komt niet zonder gevaren. Als je de thee neemt, neemt je reactievermogen af en ga je dingen ervaren die er niet echt zijn. Zo kan je bijvoorbeeld een ‘bad trip’ ervaren als je de thee inneemt, en dit kan behoorlijk heftig zijn. Je kan je fysiek en mentaal onbehagen voelen of zelfs in paniek raken. Het is daarom heel belangrijk dat als men er wel voor kiest om een ceremonie bij te wonen, dat dit onder begeleiding van een ervaren en deskundige sjamaan gebeurt, omdat je tijdens je trip afhankelijk bent van hem.

Het gebruik van ayahuasca wordt dan ook afgeraden bij mensen met psychische problemen en bij mensen die emotioneel onstabiel zijn. Ayahuasca zou namelijk een psychose kunnen triggeren. Belangrijk om te weten is dat elke trip anders is en dat iedereen anders op de thee reageert. Ook mag je de thee niet zomaar met bepaalde geneesmiddelen en andere drugs gebruiken, zoals anti-depressiva, alcohol en bloeddrukverlagende medicijnen, want dit kan gevaarlijk zijn.

 

Lees ook

Dit is wat je moet weten over ayahuasca

Dit 10 minuten trucje geeft je meer energie dan een kop koffie!

Dit is wat je moet weten over ayahuasca

Waarom dagelijks mediteren zo goed voor je is!

Dit is wat je moet weten over ayahuasca

Alcohol vs drugs: wat is nou eigenlijk slechter voor je?