Nederland is een sportland. Eenderde van de Nederlanders staat ingeschreven bij een sportvereniging en dan zijn de sportschoolabonnees niet eens meegerekend.Nederland is ook een populaire nachtapotheek. Nederlanders houden wel van oppeppende middelen. Of verdovende. Volgens het CBS heeft een kwart van de Nederlanders wel eens wiet gerookt, heeft bijna acht procent wel eens xtc gebruikt en gebruiken 120.000 Nederlanders jaarlijks cocaïne. Misschien ben jij zelf, of ken jij mensen die zich ook wel eens schuldig maken aan het feit dat ze af en toe met pupillen zo groot als een biljard bal, een hartslag van 10.000 slagen per minuut en klappertandend over een festival terrein stuiteren. En dan staan ze twee dagen later weer te knallen in de sportschool. Dus niet geheel onbelangrijk om te weten, wat nou het effect is van drugsgebruik op sportprestaties? De mannen van MAN MAN leggen het ons hier precies, per middel uit!

Cannabis

Het roken van een jointje is verboden als topsporter. De enige voordelen die je hier eventueel uithaalt is dat je wat kan ontspannen en een goede nachtrust hebt, die overigens wel essentieel is voor een topsporter. Maar eigenlijk is het roken van wiet totaal niet bevorderend en stagneert het zelfs je sportprestaties. De productiviteit gaat achteruit, de motoriek lijdt eronder en concentreren lukt niet meer.

Wiet kent eigenlijk vrijwel enkel nadelen als sporter. Het zorgt alleen maar voor ontspanning, wat het een beetje vreemd maakt dat deze drugs absoluut verboden is bij topsporters. Drank, de drugs die ervoor zorgt dat je ’s ochtends wakker wordt met schaafwonden op je gezicht en een gebroken tand doordat je het asfalt hebt gekust, omdat je graag wilde testen of je fiets nog steeds rechtdoor ging op het moment dat je het stuur 45 graden zou draaien, is niet verboden..

XTC

Door deze harddrugs loop je heerlijk rondjes. Betere rondjes ga je niet lopen. Urenlang. Je verbrandt vast wat calorieën als je achttien uur aan het springen bent op een festival terrein, enkel water drinkt en niks eet. Maar of je sportprestaties ervan op vooruit gaan, valt te betwijfelen.
Xtc zorgt er namelijk voor dat je hormonen flink uit balans gaan. Het zorgt voor een intense toename van het hormoon cortisol (stresshormoon) en zorgt tevens voor een kleine stijging in testosteron. Je testosteron niveau is twee en een half uur na de inname met 75 procent gestegen. Nu denk je misschien: top, want testosteron is een groeihormoon, hierdoor boek ik snel progressie in de sportschool! Maar een kleine kanttekening: je cortisol niveau stijgt met 800 procent. Achthonderd procent (!) Dat is veel. Dit is een hormoon dat je laag wilt houden wanneer je hard traint. Het duurt zelfs 4 dagen voordat het weer volledig gezakt is.

Cocaïne

Vroeger, en misschien vandaag de dag nog steeds, werd coke ingezet om beter te presteren tijdens sporten. Maar hedendaags onderzoek toont aan dat er van verbeteren geen sprake is. Zelfs het tegenovergestelde is waar; door coke presteer je slechter. Ja, dat had niemand ooit verwacht, want je voelt je meestal helemaal in je nopjes, je voelt je “the (wo)man”, die alles aankan en waarbij alles goed en beter gaat! Toch is het tegendeel waar. Doordat je jezelf zo goed voelt zie je alles in beter (of misschien juist slechter) licht, dus ook je prestaties. Kracht, uithouding en eigenlijk de algehele prestatie zakt weg, terwijl jij denkt dat alles helemaal top gaat..

GHB

Je raadt het niet, maar GHB is geboren in de gym, nog voordat het op de markt kwam als “rape drug”. Toen in de jaren 80 steroïden voor het eerst werden gecontroleerd, zochten sporters naar alternatieven. En dat werd dus GHB. Het middel brengt je gegarandeerd in een heel diepe slaap – het moment dat je lichaam het groeihormoon aanmaakt – waardoor de aanmaak hiervan dus toeneemt. Niet in extreme maten, maar voor de heren die steroïden als ontbijt hadden en meer uren in de sportschool maakten dan in een dag zitten zorgde G ervoor dat hun slaap super efficiënt en effectief was. Piepklein bijeffect: GHB verbrandt je lichaam praktisch van binnen uit. Dit komt door het ingrediënt DNP, een gifstof dat in de jaren 30 werd gebruikt in afvalpillen. Logischerwijs zijn deze pillen van de markt gehaald. Het stofje kan namelijk voor explosies zorgen. En van explosies ga je dood.. do we need to say more?

Misschien toch maar beter bij een paar glaasjes alcohol houden het volgende festival. Wij zochten speciaal voor jou uit welke alcoholische dranken de minste calorieën bevatten!