We hebben het allemaal weleens ervaren. Je hebt nog maar een paar uur werk te gaan maar je bent eigenlijk al volledig uitgeput, moe en chagrijnig.  Je zit te knikkebollen op werk en vraagt je af hoe je in hemelsnaam al je taken nog af krijgt, zonder in slaap te vallen boven je laptop. Het meest logische antwoord, het wondermiddeltje waar we vaak naar grijpen; koffie, heel veel koffie. Helaas werkt het niet altijd en wordt het struggelen en enorm zwaar om met je laatste energie je deadlines te halen. Maar niet getreurd, de eerstvolgende keer dat je je zo voelt, kun je het volgende, veel te simpele(!) trucje uitvoeren.


Onderzoek

Een recente studie gepubliceerd in “Physiology and Behavior”, vertelt ons dat cafeïne niet de oplossing is voor ons probleem. Wat dan wel? Bewegen! En nee, dat hoeft geen hele workout te zijn. Een kleine wandeling van 10 minuten zou al beter werken dan die kopjes koffie. Klinkt goed toch?

Het onderzoek is gedaan binnen een groep van (over)vermoeide studenten. De ene helft van de studenten kreeg 50mg cafeïne aangeboden (wat ongeveer gelijk staat aan een halve liter cola) en de andere helft kreeg de opdracht om een kleine 10 minuten wat trappen op en af te lopen. Eindstand? De studenten die de cafeïne links lieten liggen en 10 minuten hadden bewogen, waren veel energieker en waren veel meer gemotiveerd om weer aan de slag te gaan, dan hun cafeïne-drinkende mede studenten.

Het beste gedeelte van het onderzoek? De beweging die nodig is om je energie terug te krijgen is gewoon uit te voeren op kantoor, je bent niet afhankelijk van het weer, hoeft geen sportkleding mee naar werk te slepen én je bent geen uren kwijt met uitvoeren.

Conclusie

De volgende keer dat je een dipje hebt, laat de koffie voor wat het is en ga lekker 10 minuten door het kantoor heen huppelen! Gaan wij in ieder geval, wél doen!

Lees ook

Dit 10 minuten trucje geeft je meer energie dan een kop koffie!

Recept: de veelbesproken Dalgona koffie

Dit 10 minuten trucje geeft je meer energie dan een kop koffie!

Dit 10 minuten trucje geeft je meer energie dan een kop koffie!