Denk je dat lekker koken met een klein budget niet kan? Maak je geen zorgen: door de voordeligste producten op de juiste wijze te combineren, zet je in een handomdraai wat lekkers én gezonds op tafel!

Kies de juiste basisingrediënten

Koken met een beperkt budget vereist slimme keuzes bij het selecteren van basisingrediënten. Als je de juiste producten in de kast hebt staan, kun je namelijk elke dag probleemloos antwoord geven op de vraag: wat eten we vandaag? Een aantal basisingrediënten die je eigenlijk standaard in huis zou moeten hebben zijn de volgende:

  • Rijst is een goedkope bron van koolhydraten en kan de basis vormen van tal van gerechten. Van gebakken rijst tot curry!
  • Gedroogde peulvruchten. Peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten zijn voedzame eiwitbronnen en veelzijdig inzetbaar in de keuken. Maak een lekkere stoofschotel, soep of salade.
  • Pasta mag ook niet ontbreken in je voorraadkast. Het is een budgetvriendelijk en veelzijdig product. Geschikt om te combineren met allerlei soorten sauzen en groenten. En met restjes pasta kun je de heerlijkste pastasalade maken!
  • Aardappelen. Bekend van het AVG’tje (Aardappels, Vlees en Groente) in de traditionele Hollandse keuken, maar zeker ook bruikbaar voor gerechten van over de grens. Maak een pittige stoofschotel, of gebonden, goed vullende soep.
  • Ui en knoflook. Wil je extra smaak aan je gerecht toevoegen? Dan heb je in principe voldoende aan een snuf zout, peper, ui en knoflook. Ui en knoflook kun je goed bewaren, dus ook heel handig in de voorraadkast.
  • Havermout. Misschien vraag je je af waarom havermout in het rijtje basisingrediënten staat. Maar havermout is een goedkoop én voedzaam ontbijtingrediënt. En dan kan het ook nog eens gebruikt worden voor koekjes, smoothies of zelfs in de gehaktballen. Veelzijdig dus!

Combineer met budgetgroenten

Heb je besloten met welk basisingrediënt je aan de slag gaat? Dan is de volgende stap het kiezen van de andere ingrediënten. Voor een hoofdgerecht is het logisch om te combineren met groenten. Bang dat vers duur is? Dat hoeft helemaal niet. Ga bijvoorbeeld op zoek naar seizoensgroenten. In de winter kun je heerlijk koken met boerenkool en spruitjes, terwijl je in de zomer alle kanten op kunt met paprika en courgette. Je kunt ook overwegen om te koken met diepvriesgroenten. Die zijn vaak goedkoper dan verse groenten en zijn ook nog eens langer houdbaar. Ingeblikte tomaten zijn ook een aanrader om altijd in huis te hebben. Tomaten in blik vormen een heerlijke basis voor sauzen, soepen en stoofschotels. En dat terwijl ze relatief goedkoop zijn en heel lang houdbaar. Ten slotte kun je  het hele jaar door genieten van stoofgroenten, zoals wortels en kool.

Wel of geen vlees?

Vlees is vaak het duurste onderdeel van de maaltijd. Vegetarische gerechten zijn daarom zeker de moeite van het proberen waard. Kies voor een voordelige vleesvervanger, zoals tofu, waar je ontzettend veel mee kunt variëren. Ook bonen zijn een goede vleesvervanger, dus ook een gerecht zoals chili sin carne is een interessante optie. Wil je toch graag vlees gebruiken? Kippenbouten, drumsticks en goedkopere delen van varkens- en rundvlees zijn vaak betaalbaarder en prima op smaak te brengen om te passen in allerlei soorten gerechten. Als extra smaakmaker kun je bouillonblokjes gebruiken, op basis van rund, vlees of kip.

Aan de slag: linzensoep

Om een lekkere maaltijd voor een kleine prijs op tafel te kunnen zetten, hoef je eigenlijk alleen maar de bovenstaande drie stappen te volgen: kies een basisingrediënt, voeg voordelige groenten toe en maak de keuze tussen wel of geen vlees. De bereiding met behulp van deze ingrediënten is vaak simpel en snel. Maak bijvoorbeeld een heerlijke linzensoep, met als ingrediënten rode linzen, ui, wortel, knoflook, groentebouillon, zout en peper. Ook extra smaakmakers zoals komijn, kurkuma en paprikapoeder kun je uit je keukenkastje halen. Fruit eerst de ui, knoflook en wortel in een pan. Voeg vervolgens de linzen, kruiden en groentebouillon toe. Laat dat sudderen tot de linzen gaar zijn. Pureer ten slotte de soep en geniet van een voordelige, voedzame én heerlijke maaltijd!