Fermenteren is een eeuwenoude techniek om voedsel te bewaren. Gefermenteerde prodcuten worden steeds populairder. Denk aan kimchi, kombucha en kefir. Maar ook producten die we al langer kennen als zuurkool, yoghurt, zuurdesembrood, kaas en bier zijn gefermenteerd. Gefermenteerde producten staan er om bekend dat ze rijk zijn aan probiotica en vol zitten met vele andere gezondheidsvoordelen. Maar wat is het precies en is het daadwerkelijk zo gezond? Wij zochten het voor jullie uit.

Wat is fermentatie?

Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen als schimmels, gisten en bacteriën bepaalde stoffen in een product omzetten tot alcohol of zuren. Het verandert dus de smaak, geur, het uiterlijk en de zuurgraad van een product. De alcohol en de zuren die in het voedsel ontstaan zorgen er ook voor dat het product langer houdbaar blijft.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Er worden meerdere gezondheidsvoordelen gelinkt aan fermenteren. Het is zelfs zo dat de gefermenteerde variant van het zelfde product, vaak voedzamer is dan de niet gefermenteerde variant.

1. Makkelijker verteerbaar

Doordat het fermentatieproces je voedsel gedeeltelijk voorverteerd, is het makkelijker voor je lichaam het te verteren. Een voorbeeld: melk bevat gewoonlijk lactose, dat een vorm van suiker is afkomstig uit zuivel. Het fermentatieproces breekt lactose af en zet het om in makkelijker verteerbare suikers als glucose. Hierdoor kunnen mensen die lactose intolerant zijn wel vaak tegen bijvoorbeeld kefir (gefermenteerde melk).

2. Fermenteren helpt de goede bacteriën

Bij het fermentatieproces ontstaan probiotica, dit zijn goede bacteriën die bijdragen aan de gezondheid van je darmen. Probiotica kan helpen de balans van bacteriën in je darmen te herstellen. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van prikkelbare darm syndroom kan probiotica helpen bij het verminderen van de klachten. Gefermenteerd voedsel kan dus helpen bij klachten als flatulentie, verstopping en diarree.

Lees hier wat probiotica precies is en wat het doet met je lichaam.

3. Een boost voor je immuunsysteem

De suikers die van nature in voedsel aanwezig zijn worden door fermentatie omgezet in andere voedingsstoffen. Hierdoor krijg je extra vitamine B, C en K binnen. Ook levert het antioxidanten en omega 3-vetzuren op. Van deze voedingsstoffen is bekend dat ze bijdragen aan je immuunsysteem. Voedsel dat rijk is aan probiotica kan je zelfs helpen sneller te herstellen wanneer je ziek bent.

Opletten

Gefermenteerd voedsel is over het algemeen een verantwoorde keuze. Wel kan het soms ongewenste nadelen met zich meebrengen. Door de hoge hoeveelheid probiotica, kan je wanneer je het veel eet last krijgen van gassen en een opgeblazen gevoel. Ook bevatten sommige gefermenteerde producten hoge hoeveelheden suiker, vet en zout. Lees daarom, wanneer je het in de winkel koopt, goed de lijst met ingrediënten door. Wanneer je er voor kiest om thuis met fermenteren aan de slag te gaan, volg de instructies dan goed op. Dit om te voorkomen dat het proces verkeerd loopt.

Zelf aan de slag met fermenteren? Lees dan ook ons recept voor zelfgemaakte Koreaanse kimchi en dit recept voor Kombucha: zo maak je het zelf.