Soms gaan allergieën, toleranties en gevoeligheden aan je voorbij zonder dat je het doorhebt. Zo ook zijn veel mensen lactose intolerant, zonder dat ze dit eigenlijk weten. Maar hoe weet je nou precies of je echt een lactose intolerantie hebt? Je leest het hier.


Wat een lactose intolerantie is

Lactose is een suiker dat voorkomt in melkproducten. Om lactose te kunnen verteren hebben wij in ons lichaam het stofje lactase, wat voorkomt in de dunne darmwand, nodig. Mensen die echter lactose intolerant zijn, kunnen minder of geen lactase aanmaken, waardoor de lactose niet goed afgebroken wordt. Het gevolg is dat de niet verteerde lactose gaat vergisten in de dikke darm, wat kan leiden tot het ervaren van diverse klachten. Een lactose intolerantie kan zich door de jaren heen ontwikkelen, of vanaf de geboorte aanwezig zijn.

Hier zit lactose in

Het stofje lactose kan je vinden in melk en melkproducten zoals chocolademelk, yoghurtdrank, yoghurt, kwark, smeerkaas, vla, pap, pudding en hüttenkäse. Maar ook dranken waar je het misschien niet van verwacht, zoals Rivella en Taksi, kunnen lactose bevatten. Dit komt omdat dit fruitzuiveldranken zijn. Ook andere melken dan koemelk, zoals geitenmelk en schapenmelk, kunnen dezelfde klachten geven.

Zo weet je of jij lactose intolerant bent

Dit zijn de meest voorkomende symptomen van een lactose intolerantie:

  1. Buikkrampen
  2. Een opgeblazen gevoel in de buik
  3. Winderigheid
  4. Diarree
  5. Misselijkheid

Ervaar jij deze symptomen? Aarzel dan niet om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Je kunt ook zelf kijken of je lichaam reageert op lactose door bijvoorbeeld wel of juist geen zuivelproducten te consumeren voor een paar dagen. Als je vervolgens merkt dat je ergens last van hebt, kan een bezoekje aan de huisarts geen kwaad.

Lees ook

Zo weet je dat je lactose intolerant bent

Verander je gezondheid met deze gewoontes!

Zo weet je dat je lactose intolerant bent

Dit moet je eten voor een stralende huid

Zo weet je dat je lactose intolerant bent

Face mapping: de manier om je huidklachten te analyseren