Kimchi is helemaal hot. Ook andere gefermenteerde producten als  kombucha en kefir worden steeds populairder. Deze producten zullen misschien nieuw klinken, maar fermenteren is een voor ons al jaren lang bekend proces. Denk aan zuurkool, bier en yoghurt. Ook deze zijn bereid met het gebruik van schimmels, bacterien en gisten.

Kimchi is een klassiek Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde kool en groente. Het is een echte superfood, vol met antioxidanten en probiotica. Wil je zelf eens aan de slag met fermenteren? Bekijk dan dit lekkere recept voor een Koreaanse kimchi!


* In dit recept wordt gebruik gemaakt van Gochugaru, dit is te koop in de meeste toko’s. Mocht je hier niet aan kunnen komen, is het eventueel te vervangen door gedroogde chilivlokken, chilipoeder of chipotle poeder.

 • Gebruik een grote bak
 • Steriliseer je inmaakpotten
 • Gebruik eventueel gesteriliseerd water

Andere benodigdheden zijn 1 grote glazen pot (750 ml), 1 grote kom (glas,roestvrij staal of hout) en 1 grote zeef.

Bereidingswijze voor 1 grote inmaakpot van 1 liter kimchi

 1. Snijd de onderkant van de kool en snijd de rest in stukjes van 2 cm. Doe de kool samen met de zout in een kom en meng het door elkaar. Zorg ervoor dat de kool goed in het zout is bedekt, zo onttrekt de zout al het vocht uit de kool.
 2. Zet de kool met de zout op zij (2,5 uur lang).
 3. Giet de kool af (gebruik een zeef). Laat de kool in de zeef zitten terwijl je de kruiden en saus gaat mengen.
 4. Meng alle kruiden en de saus door elkaar voor de smaakpasta. Gebruik eventueel een blender of keukenmachine.
 5. Spoel nu de kom waar de kool in zat goed af met water en voeg de groenten, de kool en de smaakpasta toe. Mix dit geheel goed door elkaar (met je handen).
 6. Duw de kimchi nu in de pot en zorg dat het onder vocht staat, voeg eventueel een beetje water toe als het nodig is.
 7. Sluit de pot nu af en laat hem op kamertemperatuur minstens 48 uur staan. Dan kun je hem nog een week in de koelkast bewaren.
 8. Eet smakelijk en veel plezier met fermenteren!

Lees hier ook hoe je je eigen kombucha (gefermenteerde thee) maakt!