Misschien ken je het wel, maar misschien ook wel niet. Kefir is een drankje die je in 2 soorten kunt vinden. Waterkefir en melkkefir. Beide soorten zijn totaal verschillend van elkaar, al werken ze op dezelfde manier. Zowel waterkefir als melkkefir bevat rechtsdraaiende melkzuurbacteriën, waardoor ze dus ontzettend gezond zijn voor je darmflore en licht verteerbaar. Bovendien bevat kefit heel veel vitamine!


Wat is Kefir?

Kefir is een symbiose van goede bacteriën en gisten. Deze zijn ontzettend gezond en reinigend voor het lichaam. De melkkefir voedt zich aan de lactose in de melk en de water kefir voedt zich aan de suiker die je toevoegt aan het water. Zonder die suikers ontstaat er ook geen gezond drankje, de bacteriën en gisten sterven dan namelijk af. Melkkefir kan met elk soort melk gemaakt worden. Het is in lichte mate slijmvormend maar het slijm is van ‘schone’ kwaliteit. Dit vormt een ideaal milieu voor de aanmaak van goede bacteriën is het spijsverterigskanaal. Waterkefir maak je met water of kokoswater. Het ziet eruit als kleine doorzichtige korreltjes. Beide soorten bevatten een kleine hoeveelheid alcohol, 0,5%. Dit komt door de gisting en is een natuurlijk proces.

Voordelen

Het bevat een hoog gehalte aan vitamine. Denk hierbij aan vitamine, B1, B2, B6, C, D, H en K. Ook bevordert het de vertering van zetmeel, suikers en alcohol in het lichaam Door de hoge zuurgraad van de drank sterven parasieten en andere onwenselijke bacteriën in je darmen. Mensen die lactose intolerant zijn krijgen door het eten van kefir lactose binnen.

Doordat de samenstelling van het stremsel in melkkefir kleiner is dan dat van yoghurt, is kefir ook gemakkelijker te verteren. Daarom is het ook een goed, voedzaam product voor baby’s, mensen met een handicap of ouderen.

Kefir onderhouden

Kefir is erg gevoelig, en mag bijvoorbeeld niet aangeraakt worden door ijzer. Ook kan kefir niet goed tegen zeep, vuiligheid van bijvoorbeeld je handen en als je beide kefir soorten gebruikt, mag je niet elkaar instrumenten gebuiken in verband met kruisbesmetting. Je dient er dus ontzettend voorzichtig en hygiënisch mee om te gaan.

Je kunt glazen weckpotten gebruiken voor de kefir. Gebruik ook een plastic zeef m de kefir uit de drank te zeven zodat je het weer kunt herbruiken. verder kun je met plastic lepels de kefir in de glazen scheppen.

Receptje waterkefir drank:

100 gram waterkefir korrels, 3 eetlepels palmsuiker, 1 liter water, 3 vijgen, een halve citroen .

Doe de  korrels in een weckpot, voeg daar het suiker en het water aan toe en roer dit goed door elkaar. Gooi er als laatste de vijgen en de citroen erbij en zet de pot in de vensterbank in het zonnetje. Laat dit 48 uur staan en verwijder dan de citroen en de vijgen met een plastic lepel. Kneed de citroen ui boven de zeef. Gier vervolgens de rest van de weckpot leeg in de plastic zeep en een glazen fles. Zet deze in de koeling en laat minimaal 6 uur lang goed na fermenteren.


Lees ook:

5 gezonde koffies die je een flinke boost geven in de ochtend!

3 heerlijke smoothies met ongelofelijke gezondheidsvoordelen

Heerlijke zomerse en verfrissende caloriearme dranken!