Door onze drukke en stressvolle maatschappij zijn mensen ontzettend opzoek naar rust. We worden allemaal een stuk bewuster van lichaam en geest en hierdoor heeft mindfulness ook stiekem de kans gekregen om ons leven langzaam binnen te dringen. Yoga en meditatie zijn bijna niet meer weg te denken en het pompen in de fitness wordt steeds vaker vervangen door andere soorten van functioneel trainen. Een trend/lifestyle waar de jongens van ‘Holistic movement’ goed op in weten te spelen.

Holisme

Het verbaast ons niks als je nog nooit van een holistische manier van trainen gehoord hebt. Deze vorm kennen we namelijk alleen nog maar binnen de yoga. Om te begrijpen hoe deze manier van trainen in zijn werk gaat, leggen we eerst even uit wat holisme (even heel kort door de bocht) eigenlijk betekent.
Het woord ‘holisme’ stamt af van het Griekse woord ‘holon’. Dit betekent ‘heel/alomvattend’. Holisme is een filosofie, levensvisie of levensovertuiging. Er wordt daarbij van uitgegaan dat alles met elkaar verbonden is. Denk bijvoorbeeld maar aan een verbinding tussen fysieke zaken, zoals je lichaam en dat wat en hoe je eet, emoties, gedachten en subtielere dimensies die je omringen en doordringen, zoals je ziel. Klinkt heel zweverig en misschien wat heftig, maar ook als je een veel nuchtere kijk hebt, kun je hier hele interessante dingen uit halen.

Holistic Movement

Hoe wordt dit ‘holisme’ dan gecombineerd met trainen? Personal trainer Dennis van Miltenburg legt uit: “Holistic movement is de nieuwste methode om lichamelijke bewegingen te ontdekken. Door bewust te worden van de mogelijkheden die het lichaam te bieden heeft. Combineren wij kracht, flexibiliteit, stabiliteit en balans.” Klinkt al een stuk minder zweverig toch?

Bewustwording en barrières verbreken

De training is niet alleen goed voor je fysiek (waar de jongens wél een heel perfect voorbeeld van zijn trouwens, hallo 6-packs!) Maar ook het mentale aspect is erg belangrijk. “In onze training staat ook bewust worden van je lichaam en geest centraal. Door fysieke barrières te doorbreken kunnen we onszelf leren om ook mentale barrières te doorbreken. Hierdoor durf je in het dagelijkse leven meer risico’s te nemen en door te zetten als het even tegen zit.” Vertelt personal trainer Stijn de Jongh. Om deze redenen wordt er tijdens de trainingen ook gecoacht op meditatie, ademhaling en focus.

“Daarnaast zijn wij vergeten wat het menselijk lichaam allemaal kan en hebben wij onszelf een verkeerde houding en manier van bewegen aangeleerd. Hierdoor zit heel veel energie en emotie vast wat eigenlijk hoort te vloeien.” Naast een sterker lichaam ga je er dus ook sterker van in je schoenen staan, hoppakee, totaalplaatje compleet!

Hoe ziet een training eruit?

De trainingen zijn een combinatie van (basis) bodyweight krachttraining, yoga, martial arts, calisthenics en animal movements. Het kan zomaar zijn dat je training bestaat uit het hangen aan bars. Gevolgd door het over het gras lopen als een beer of krab en eindigen met het uitoefenen van vloeiende kungfu bewegingen. Klinkt misschien gek of gewoon erg grappig, maar het is ontzettend zwaar en uitdagend (en jawel, ik kan het weten, want ik heb het zelf ook uit mogen proberen!)  “Holistic Movement maakt het mogelijk om weer te spelen met bewegingen. Het is een combinatie tussen een workout en plezier maken terwijl je zowel aan de binnen, als buitenkant werkt.” aldus Dennis.

Nieuwsgierig? De jongens van Holistic Movement geven personal training en geregeld ook (groep) workouts in het park waar je je voor in kunt schrijven via Facebook.