Heb je last van slaapproblemen? Kun je gewoon niet in slaap komen of lig je uren te piekeren? Met behulp van meditatie is het mogelijk om een betere nachtrust te krijgen en sneller in slaap te vallen. 

Wat is slaapmeditatie?

Eigenlijk is slaapmeditatie gewone meditatie, maar dan net voordat je gaat slapen. Een geleide slaapmeditatie zal dus ook focussen op het feit dat je wilt gaan slapen en helpt je de dag verwerken. Wanneer je naar bed gaat, is er een grote kans dat er gedachten naar boven komen die je de rest van de dag hebt weggedrukt. Maar in bed is er niets om je af te leiden. Door te mediteren voordat je gaat slapen kun je ontspannen, stress verminderen en je hoofd leeg maken.

De voordelen van mediteren voor het slapen gaan.

Het verminderen van stress is dus een van de voordelen van slaapmeditatie. Meditatie kalmeert je geest en helpt je om stressvolle dingen los te laten. Voor wie moeite heeft in slaap te komen om dat het lichaam te gespannen is, kan meditatie ook helpen. Je lichaam ontspant namelijk wanneer je mediteert, waardoor je hartslag omlaag gaat en de productie van het slaaphormoon melatonine omhoog.

slapen meditatie helpen

Ook kan meditatie helpen om je zenuwstelsel te balanceren. We hebben namelijk een parasympathisch en sympathisch zenuwstelsel en die eerste reguleert onder andere het ontspannen, maar meestal heeft het sympathisch systeem de overhand. Als laatste heeft het een ander voordeel: in plaats van slaap pillen, kun je mediteren. Slaap medicatie is verslavend en kan bijwerkingen hebben, maar als meditatie voor jou werkt, is het een stuk gezondere vervanger. En natuurlijk heb je ook nog eens alle voordelen die een goede nachtrust met zich meebrengt. Een nacht slecht slapen kan namelijk best wat gevolgen hebben.

Hoe werkt slaapmeditatie?

Maar hoe ga je te werk bij slaapmeditatie? Het is handig om er een routine van te maken, zodat je het elke dag doet en zo ook de meeste baat ervan hebt. Ook is het zo dat oefening bij meditatie echt kunst baart, je moet het dus wel een tijdje volhouden.

Dit zijn de basisstappen van meditatie:

  1. Ga zitten of liggen in een rustige ruimte. Meestal heeft zitten de voorkeur, maar voor het slapen gaan kun je beter gaan liggen
  2. Sluit je ogen en adem rustig. Adem diep in en uit en focus op je ademhaling.
  3. Wanneer er een gedachte langskomt, probeer het te laten gaan en op je ademhaling te concentreren.

Wil je liever een geleide meditatie? Apps als Headspace, Calm en Sleep Cycle hebben geleide slaapmeditaties die je helpen om voordat je gaat slapen te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Overigens is meditatie geen vervanger voor andere goede slaapgewoontes, zoals een gezond slaapritme en het vermijden van elektronica voordat je naar bed gaat.