Iedereen voelt zich wel eens wat minder dan andere dagen. Dat is niet erg en natuurlijk heel normaal. Het is vervelend als je zelf even niet zo lekker in je vel zit, maar het is ook lastig om het bij je geliefden te zien. Want hoe kan je ze helpen? Wil jij er voor ze zijn maar weet je niet goed hoe? Deze 4 tips zijn er om je te helpen bij het steunen van je partner, vriend of familielid.

1. Start het gesprek

Het kan moeilijk zijn voor iemand om open te zijn over hoe hij/zij zich echt voelt. Ookal wil diegene er misschien wel over praten, vaak durven mensen niet het gesprek te beginnen. Ze voelen zich een last en hebben het gevoel alsof ze zeuren. Begin jij daarom eens het gesprek! Zo laat je zien dat je het belangrijk vindt hoe de ander zich voelt en dat je bereid bent om ernaar te luisteren. Dit geeft de ander op den duur het zelfvertrouwen om er zelf over te beginnen en niet meer dat gevoel van zeuren te hebben

2. Luister goed

Dit lijkt misschien een inkoper, maar het is o zo belangrijk. Het gesprek beginnen maar de ander vervolgens steeds onderbreken is wat ons betreft geen onderdeel van je partner steunen. Zo zal het namelijk overkomen alsof je er voor de vorm naar vraagt, maar het antwoord van de ander niet echt belangrijk vindt. Door aandachtig te luisteren laat je zien dat je geïnteresseerd bent in wat er in hen omgaat en dat jij het waardeert dat hij of zij dit met jou wil delen.

partner steunen

3. Vraag hoe je kunt helpen

Als het gesprek eenmaal op gang is kun je vragen hoe jij je partner kunt helpen. Wat denkt hij/zij dat er nodig is om zich weer wat beter te voelen? Wees voorzichtig met zelf suggesties doen: de persoon in kwestie weet altijd het best wat goed voor hem of haar is. Support daarom ook dat je partner naar zijn of haar gevoel luistert. Zijn er tekenen dat het de verkeerde kant op gaat? Wil iemand bijvoorbeeld liever niet meer zijn bed uit en gaat hij of zij sociale bezigheden uit de weg? Moedig je partner aan om een rondje met je te gaan wandelen, of weer een keer samen erop uit te gaan. Wees hier wel voorzichtig mee en ga niet over iemands grenzen heen: nee is nee hoe goed jij het ook bedoelt.

4. Respecteer de keuzes van de ander

Zoals hierboven al even is benoemd is het belangrijk dat je voorzichtig bent in goed bedoelde adviezen en initiatieven doordrukken. Nee is nee en dat moet je respecteren, hoe moeilijk dat misschien ook is. Misschien heb jij de juiste oplossing ook wel in handen maar zolang de ander dit niet in ziet, moet diegene er zelf achter komen. Hoe vaker jij zal benadrukken dat jij weet wat goed voor hem of haar is, hoe vaker diegene in zijn of haar schuld zou kruipen bang om over grenzen te gaan waar hij of zij nog niet klaar voor is.

Weet je wat ook supergoed voor lichaam en geest is? Samen sporten! Lees hier hoe dat komt. Bovendien helpt bewegen ook tegen een down gevoel, win-win dus! Check bijvoorbeeld dit artikel boordevol inspiratie voor workouts voor 2 of hou het iets rustiger en doe samen deze yogaoefeningen.