Je kent het misschien wel, wachten in een lange rij bij de kassa of de wifi ligt eruit en het duurt even voordat internet weer werkt. Er zijn nog veel meer voorbeelden te noemen, maar bij dit soort situaties komen er al gauw frustraties naar boven. Tegenwoordig willen we alles sneller, beter en al je wensen nu laten uitkomen. Misschien stel ik je wel teleur, maar dat gaat nooit in éé keer lukken. Voor bepaalde dingen heb je een flinke portie geduld nodig en hieronder vertel ik hoe je dat het beste kan ontwikkelen.


Geduld ontwikkelen

1. Accepteer dat dingen langer duren

Dit is misschien lastig om toe te passen. Boos worden omdat je nu niet krijgt wat je graag zou willen, helpt niet. Denk juist: ‘ik zie het wel, het komt vanzelf’. Deze gedachtes helpen je meer in het moment te leven. Soms kun je dingen niet afdwingen en is het beter dingen op hun beloop te laten. Zeker wanneer jij de stappen hebt gezet om je doel te bereiken. Het klinkt als een cliché maar is wel waar: door los te laten komen dingen soms des te sneller bij je.

2. Kijk vooruit en denk aan je doel

Ben jij ook zo’n controlfreak? Persoonlijk wil ik ook graag de controle houden over wat er gebeurt in mijn leven. ‘Wat zijn de volgende stappen die ik ga zetten’ en de ‘hoe, waar en wanneer?’ komen ook regelmatig naar voren. Het is niet erg om een controlfreak te zijn, alleen soms is loslaten de beste optie. Leren loslaten kost tijd en dit zal niet in een keer goed gaan. Toch blijven proberen, omdat het je een heleboel stress en spanning bespaart.

3. De juiste timing

Als iets keer op keer niet lukt of je wordt steeds weer teleurgesteld, dan gooien we al snel de handdoek in de ring. Juist in dit soort situaties is het belangrijk toch vertrouwen te houden dat het goed komt. Bedenk voor iedere nee die je krijgt, dat er een betere ja is. Denk aan het doel dat je voor ogen hebt en houd dit vast.

Ongeduldig zijn is ongezond

Er komen veel emoties los als je dagelijks ongeduldig bent. Zoals frustratie en woede, wat het stressniveau verhoogt. Op lange termijn kan je lichamelijke klachten krijgen en dat is heel vervelend. Daarom is het veel verstandiger om de keuze te maken geduldig te zijn. Soms helpt het om de focus even op iets anders te leggen. Zorg er vooral voor dat je het stressgehalte zo laag mogelijk houdt. Dagelijks mediteren kan helpen je gedachten op een rijtje te zetten, los te laten en meer geduld op te brengen.

Lees ook

Tips om ongeduld om te zetten in geduld

Wat is een burn-out? en wat kan je er tegen doen?

Tips om ongeduld om te zetten in geduld

Waarom een leven zonder verwachtingen jou gelukkiger maakt