Een gestresst gevoel hebben we allemaal wel eens. Heb jij even te veel hooi op je vork? Dan zoek je waarschijnlijk naar alles wat stress verminderen bevordert. Natuurlijk zullen een ademhalingsoefeningen en yoga je helpen om letterlijk even in en uit te kunnen ademen. Maar wist je dat er ook bepaalde etenswaren zijn die je stress verminderen? Stap 1: Check of jij een van deze 7 tekenen hebt die wijzen op te veel stress. Stap 2: Lees hier welke 10 dingen jij moet eten als je stress hebt. 

1. Kimchi

Deze gefermenteerde groente wordt vaak van kool gemaakt en is tegenwoordig superpopulair. We schreven al eerder hoe je dit zelf kunt maken, heel leuk om te doen en nog lekker ook! Maar uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat er een verband is tussen gefermenteerd voedsel en stress verminderen. Daarnaast werken ze bevorderlijk voor de algemene mentale gezondheid, dus waar wacht je nog op?

2. Knoflook

stress verlichten knoflook

Heb je stress voor de date die je vanavond hebt, dan is dit waarschijnlijk niet de optie voor jou. Maar door de hoeveelheid zwavel die erin zit helpt deze smaakmaker het glutathiongehalte te verhogen. Deze antioxidant, glutathion, is het natuurlijke middel dat je lichaam helpt bij stress verlichten.

3. Eieren

Eieren zijn natuurlijk een bron van eiwitten en zitten daarnaast vol vitaminen, antioxidanten en mineralen. Maar wil jij je stress verlichten? Ook daar kunnen eieren bij helpen. Ze zitten namelijk ook boordevol choline. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat choline een belangrijke rol speelt voor je mentale gezondheid en kan helpen bij depressies en stress.

4. Matcha

matcha latte stress verlichten

Matcha is groene thee poeder in hoge concentratie. Uit onderzoek op mensen en dieren is gebleken dat L-theanine stressverlagend werkt. Zit je met je handen in het haar en is je to do lijst langer dan je lief is? Zet dan een extra matcha latte of maak zelf thuis dit matcha ijs met maar 5 ingrediënten.

5. Zoete aardappel

Zoete aardappel is niet alleen een goede keuze als je wel koolhydraten wil eten maar het zo gezond mogelijk wil houden. Hiernaast zit deze oranje topper ook nog eens vol met anti-stress voedingsstoffen zoals vitamine C en kalium. Een frietje voor jezelf klaarmaken is nog nooit zo gezond geweest!

6. Artisjok

artisjok stress verlichten

Artisjokken zijn raak aan probiotica. Deze goedaardige bacteriën ondersteunen je spijsvertering. Uit onderzoek is gebleken dat deze probiotica je stress verlichten en zelfs depressieve klachten kunnen verminderen. Vind je het nog lastig wat je met deze bijzondere groente aan moet? Wij leggen je uit hoe je hem het beste kunt bereiden en geven je tips voor het lekkerste artisjok sausje.

7. Kikkererwten

Kikkererwten zitten vol met anti-stress vitaminen en mineralen. Denk hierbij aan vitamine B, kalium, zink en magnesium. Ook bevat deze groente veel L-tryptofaan. He wat? Ja juist, dit lastige woord mag je gelijk weer vergeten. Maar deze stof hebben je hersenen nodig om je stemming te reguleren. Naast dat kikkererwten lekker zijn in salades en curry’s, kun je er ook een heerlijke eiwitrijke snack van maken!

8. Oesters

Feeling stressed? Bestel die lekkere schaal oesters. Schaaldieren zoals oesters, maar ook mosselen en coquilles zitten vol met aminozuren. Aminozuren zijn bewezen een echte boost voor je mood. Daarnaast zitten ze vol gezonde voedingsstoffen zoals zink, vitamine B12 en magnesium.

9. Bosbessen

stress verlichten bosbessen

Een handje bosbessen door je yoghurt of als gezonde snack helpt jouw lichaam om stress beter te reguleren. De antioxidanten in dit fruit zijn goed voor je humeur en werken ontstekingsremmend. Volgens sommige studies is dit effect van bosbessen zo sterk dat het een depressie tegen kan gaan.

10. Peterselie

Gebruik er eens wat meer van dan een klein takje voor de garnering om je stress te verminderen. Vanwege de hoge dosis antioxidanten in dit kruid werkt het ontstekingsremmend. Vaak hebben mensen met veel stress last van ontstekingen omdat de stress zijn tol gaat eisen van het lichaam. In dit onderzoek kun je alles lezen over de antioxidanten en de stress verlagende werking van peterselie.

Als je last hebt van stress heb je vast alle voor de hand liggende mogelijkheden geprobeerd zoals yoga en ademhalingsoefeningen. Heb je ook moeite met in slaap komen? Probeer eens naar deze muziek te luisteren voor het slapen gaan en dommel lekker snel in.