‘Trek het je niet aan, gewoon loslaten!’ Is vast zo vaak tegen je gezegd. Zo gedaan, denk je. Niet dus.

Je staat te wachten in de rij voor de kassa in de Albert Heijn en merkt dat de rij rechts van je sneller gaat. Je partner heeft de verkeerde wijn meegenomen. Die fietser voor je fietst zó langzaam dat je het groene stoplicht hebt gemist. Voel je de woede al door het lichaam stromen en de frustratie tot in de tenen? Je bent niet de enige! En dat terwijl we vaak zo weinig kunnen veranderen aan deze dingen. We houden ze in ons hoofd, we blijven ermee bezig, maar we kunnen er niets mee. Dit vasthouden bezorgt stress en frustratie. Bovendien beland je dan in een enorme negatieve spiraal. Hoe ga je dit veranderen? Los laten!


Controle en de kunst van láten

Eigenlijk heeft het allemaal te maken met de controle willen. Op elk moment en met elke situatie. Maar we moeten proberen te stoppen met het willen controleren van de uitkomst. Omdat we dat niet kunnen. We kunnen niet een doel stellen precies weten wat de uitkomst is. Er komen onverwachte dingen op ons pad waarmee we moeten dealen.

Hoe meer je de uitkomst wilt controleren, hoe angstiger je wordt.   

Loslaten betekent simpelweg dat je het niet langer vasthoudt — wat veel energie kost. Het is vergelijkbaar met fysieke ballast vasthouden. Het wordt steeds zwaarder en uiteindelijk is het bijna ondragelijk. Van een loodzware boodschappentas ben je ook blij als die eenmaal thuis op de keukenvloer staat. Bevrijd zijn van de ballast voelt alsof je even opveert. Met negatieve gevoelens werkt het precies hetzelfde. Zodra je je ervan losmaakt, en ze laat voor wat ze zijn, voel je je bevrijd en veer je als het ware weer op. Daarom voel je je ook zoveel lichter als je het gewoon hebt kunnen laten.

Positiviteit zorgt ook voor makkelijker loslaten

Sommigen worden helemaal gek van positieve mensen om zich heen. Ze lopen de hele dag door met een roze bril op, denk je. Dat hoeft nou ook weer niet, om positief te zijn betekent niet dat je gelijk naïef bent. Je zult merken dat wanneer jij positief bent en overal de positieve dingen ervan in ziet dat je gelukkiger zult zijn. Wanneer jij niet los kan laten betekent het letterlijk dat je aan het lijden bent.
Zodra jij die gedachtes om kan zetten in een positieve gedachte, kun jij de beste versie van jezelf worden en positiviteit aan de wereld leveren! 

Dankbaar zijn

Dankbaarheid helpt je om te verschuiven van focussen op wat je niet hebt, naar focussen op wat je wel hebt. Wat je wel hebt is werkelijkheid. Je bent dankbaar voor wat je op dit moment hebt, in plaats van te verlangen naar dingen die je niet hebt.

Wees dankbaar dat je een partner hebt met wie je een glaasje wijn kunt drinken, wees dankbaar dat je überhaupt geld hebt om boodschappen te doen in de Albert Heijn. Als je je deze dingen gaat realiseren zul je merken dat je niet meer lijdt van frustratie en stress.

De wereld voldoet vaak niet aan onze verwachtingen, en dat is lastig. Maar zal het helpen om je overal druk over te maken? Nee. Zal het helpen om boos te worden op anderen? Nee. Leer het loslaten. Adem in en adem uit. Wees dankbaar voor wat je wel hebt, realiseer je dat je niet overal de controle over hebt en sta je eigen geluk niet in de weg. Let it go, Let it go. 


Lees ook:

Vaker nee zeggen, waarom en hoe doe je dat dan?

Gelukkig en ongelukkig zijn, hoe kun jij daar invloed op hebben?

Zo leer ook JIJ van jezelf te houden; Column